Wat je moet weten over alcohol

Wat zit er in onze voeding? Wat je wilt weten over alcohol

Wat is alcohol?

Naast eiwitten, koolhydraten en vetten kan er ook alcohol in onze voeding of drinken zitten. Deze stof geeft, net als koolhydraten, direct energie aan ons lichaam. De suikers uit alcohol worden snel aan je bloed afgegeven. Alcohol bevat per gram 7 kilocalorieën, wat dus in vergelijking met eiwitten en koolhydraten veel is. Helemaal als je bedenkt dat er weinig tot geen voedingsstoffen in zitten.

Scheikundig gezien bestaat het uit de elementen koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O). De bekendste soorten alcohol zijn methanol, butanol en ethanol, waarvan alleen de laatste hier relevant is, omdat dat in onze voeding het meeste voorkomt.

Wat doet alcohol in je lichaam?

Neem je een glas wijn,bier of een ander alcoholisch drankje, dan wil je lichaam de alcohol snel afbreken. Al na een paar minuten stijgt de alcohol naar de hersenen. Dat geeft je dat lichte gevoel in je hoofd en ben je, zoals dat heet onder invloed. 

Heb je geen bodem gelegd in je maag door iets te eten, dan is de alcohol na een half uur opgenomen in je lichaam. Bij een volle maag, zeker in combinatie met eiwitrijk voedsel, duurt dit langer, zo’n twee tot drie uur. Het is daarom verstandig om voordat je gaat drinken altijd wat te eten.

Alcohol is een giftige stof waar je lichaam graag zo snel mogelijk vanaf wilt.

Het wordt niet opgeslagen en krijgt voorrang bij de stofwisseling op de andere voedingsstoffen. Je “normale” stofwisseling raakt hier dus van in de war. Doordat alcohol nu voorrang krijgt heeft de lever het lastiger. Bepaalde vitamines worden minder goed opgeslagen en de vertering van eiwitten en de afbraak van vetten wordt onderdrukt. Het gevolg is dat het vet niet wordt verteerd en afgevoerd, maar direct wordt opgeslagen in het lichaam. Gebeurt dit structureel dan ontstaat de welbekende bierbuik.

Wanneer je te vaak en te veel drinkt, dan kan de lever het erg zwaar krijgen. Langdurig alcoholmisbruik kan leiden tot levercirrose en het vervetten van de lever. Dit is een aandoening waarbij de lever onherstelbaar beschadigt. Aangezien de lever een van de grootste organen is dat echt een serieuze kwaal die je beter voorkomt. Het heeft desastreuze gevolgen voor de gezondheid als je lever niet meer goed werkt. 

Hoe schadelijk is alcohol?

Zoals bij elke voedingsstof bepaalt de hoeveelheid die je ervan neemt of iets giftig is. Alles is namelijk giftig als je er te veel van binnen krijgt en dat geldt ook voor alcohol. Alcohol zit zo ingebakken in onze cultuur dat we het normaal zijn gaan vinden om te drinken en vaak vergeten dat alcohol meer na- dan voordelen heeft voor onze gezondheid. Sterker nog, als alcohol vandaag werd uitgevonden zou het nooit door onze strenge voedselwetten komen. Dat is wel iets om af en toe even bij stil te staan.

Het grote verschil met alcohol en de andere voedingsstoffen is dat je alcohol niet nodig hebt  om je lichaam goed te laten functioneren. Integendeel: je doet je lichaam er geen enkel goed mee en het is onnodig belastend. Je kunt je wel lekker voelen door alcohol, vinden dat het bij gezelligheid hoort of houden van de smaak van een mooi glas wijn. Dat kan een van de psychologische redenen zijn om wel te drinken en dat kan voor jou van waarde zijn.

Ook ik ben opgegroeid met het idee dat het pas gezellig is wanneer de wijn open gaat. Omdat ik me steeds bewuster werd van de gevolgen en een goed voorbeeld aan mijn dochter wil geven, drink ik al een paar jaar veel minder dan vroeger. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ben je benieuwd hoe het me verging? Ik schreef er een artikel over: https://mindfoodhappiness.nl/wil-je-echt-gezonder-leven-minder-alcohol-drinken-helpt-en-dit-is-waarom/

Als voeding- en leefstijl coach kan ik je maar een goed advies geven: Ben je een man? Drink liever niet en als je drinkt, dan maximaal één glas per dag. Voor vrouwen geldt een nog strikter advies. Drink niet of niet meer dan 1 glas per dag met een maximum van 3 per week. Drink je meer of vaker, dan verhoog je de kans op borstkanker. Ik kan het helaas niet leuker maken.

Ik wil deze extra tip nog met je delen:

Als moeder wil je je kinderen natuurlijk voorbereiden op een gezonde toekomst. Dat betekent ook dat je met ze moet praten over alcohol en de effecten daarvan. Helemaal bij kinderen die nog in de groei zijn kan het flinke en onherstelbare schade aan de hersenen aanrichten. Vind je het lastig en kun je wel wat hulp gebruiken om een gesprek over alcohol op gang te brengen? Kijk dan eens naar deze tips van Het Trimbos Instituut: https://www.alcoholinfo.nl/publiek/opvoeding/tips-voor-ouders

Bronnen

1.Akhter M, Kuriyama S, Nakaya N, Shimazu T, Ohmori K, Nishino Y, et al. Alcohol consumption is associated with an increased risk of distal colon and rectal cancer in Japanese men: the Miyagi Cohort Study. Eur. J. Cancer 2007;43:383–90. Constanzo,S et al. Wine, beer or spirit drinking in relation to fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis. European Journal of Epidemiology. 2011. Volume 26, issue 11. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22076059 Geraadpleegd op 21-09-2019
2. Lu, M et al. Stroke incidence in women under 60 years of age related to alcohol intake and smoking habit. 2008. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18480604 Geraadpleegd op 21-09-2019
3. Ronksley, P.E. Et al. Association of alcohol consumption with selected cardiovascular disease outcomes: a systematic review and meta-analysis. 2011. Beschikbaar via: http://www.bmj.com/content/342/bmj.d671 Geraadpleegd op 22-11-2018
4. Freudenheim, J.L. et al. Alcohol consumption and risk of lung cancer: a pooled analysis of cohort studies. 2005. The American Journal of Clinical Nutrition. Vol 82. Nr.3. Beschikbaar via: http://ajcn.nutrition.org/content/82/3/657.long 22-11-2018
5. Chao,C. Associations between beer, wine, and liquor consumption and lung cancer risk: a meta-analysis. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. 2007. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18006934 Geraadpleegd op 30-11-2018
6. Ferri,P et al. Lifetime and baseline alcohol intake and risk of colon and rectal cancers in the European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC). 2007. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17640039 Geraadpleegd op 30-11-2018
7.Cho,E et al. Alcohol intake and colorectal cancer: a pooled analysis of 8 cohort studies. Annals of Internal Medicine. 2004. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15096331 Geraadpleegd op 18-11-2018
8. Rehm, J. Et al. The relation between different dimensions of alcohol consumption and burden of disease: an overview. 2010. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20331573 Geraadpleegd op 18-11-2015
9. World Cancer Research Fund. Policy and Action for Cancer Prevention. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. 2009. Beschikbaar via: http://www.wcrf.org/sites/default/files/Policy_Report.pdf Geraadpleegd op 18-09-2019


Wat is alcohol?

Naast eiwitten, koolhydraten en vetten kan er ook alcohol in onze voeding of drinken zitten. Deze stof geeft, net als koolhydraten, direct energie aan ons lichaam omdat de suikers uit alcohol snel aan je bloed worden afgegeven. Alcohol bevat per gram 7 kilocalorieën, wat dus in vergelijking met eiwitten en koolhydraten veel is. Helemaal als je bedenkt dat er weinig tot geen voedingsstoffen in zitten.

Scheikundig gezien bestaat het uit de elementen koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O). De bekendste soorten alcohol zijn methanol, butanol en ethanol, waarvan alleen de laatste hier relevant is, omdat dat in onze voeding het meeste voorkomt.

Wat doet alcohol in je lichaam?

Neem je een glas wijn,bier of een ander alcoholisch drankje, dan wordt de alcohol snel en volledig afgebroken door het lichaam. Al na een paar minuten stijgt de alcohol naar de hersenen Wat je dat lichte gevoel in je hoofd geeft en ben je, zoals dat heet onder invloed. 

Heb je geen bodem gelegd in je maag door iets te eten, dan is de alcohol na een half uur opgenomen in je lichaam. Bij een volle maag, zeker in combinatie met eiwitrijk voedsel, duurt dit langer, zo’n twee tot drie uur. Het is daarom verstandig om voordat je gaat drinken altijd wat te eten.

Alcohol is een giftige stof waar je lichaam graag zo snel mogelijk vanaf wilt. Hij wordt niet opgeslagen en krijgt voorrang bij de stofwisseling op de andere voedingsstoffen. Je “normale” stofwisseling raakt hier dus van in de war. Doordat alcohol nu voorrang krijgt heeft de lever het lastiger. Bepaalde vitamines worden minder goed opgeslagen en de vertering van eiwitten en de afbraak van vetten worden onderdrukt. Het gevolg van dat laatste is dat vet niet wordt verteerd om te kunnen worden afgevoerd, maar direct wordt opgeslagen in het lichaam. Gebeurt dit structureel dan ontstaat de welbekende bierbuik.

Wanneer er buitensporig en structureel te veel wordt gedronken, dan kan de lever het erg zwaar krijgen. Langdurig alcoholmisbruik kan leiden tot levercirrose en het vervetten van de lever. Dit is een aandoening waarbij de lever onherstelbaar beschadigt. Aangezien de lever een van de grootste organen is dat echt een serieuze kwaal die je beter voorkomt. Het heeft desastreuze gevolgen voor de gezondheid als je lever niet meer goed werkt. 



Hoe schadelijk is alcohol?

Zoals bij elke voedingsstof bepaalt de hoeveelheid die je ervan neemt of iets giftig is. Alles is namelijk giftig als je er te veel van binnen krijgt en dat geldt ook voor alcohol. 

Het grote verschil met alcohol en de andere voedingsstoffen is dat je alcohol niet nodig hebt  om je lichaam goed te laten functioneren. Integendeel: je doet je lichaam er geen enkel goed mee en het is onnodig belastend. Je kunt je wel lekker voelen door alcohol, vinden dat het bij gezelligheid hoort of houden van de smaak van een mooi glas wijn. Dat kan een van de psychologische redenen zijn om wel te drinken en dat kan voor jou van waarde zijn.

Maar als voeding- en leefstijl deskundige kan ik je maar een goed advies geven: Ben je een man? Drink liever niet en als je drinkt, dan maximaal één glas per dag. Voor vrouwen geldt een nog strikter advies. Drink niet of niet meer dan 1 glas per dag met een maximum van 3 per week. Drink je meer of vaker, dan verhoog je de kans op borstkanker. Ik kan het helaas niet leuker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis nooit een recept!
Meld je aan en ontvang elke maand de beste tips en lekkerste recepten.
© MINDFOODHAPPINESS 2018