fbpx
Echt gezonder leven? Minder alcohol helpt en dit is waarom

Wil je echt gezonder leven? Minder alcohol drinken helpt en dit is waarom.

Ik kan het natuurlijk leuk met je hebben over het belang van vitamine C in sinaasappelen of 5 tips geven over hoe je makkelijker meer water drinkt. Allemaal interessant en belangrijk, maar als je echt iets wil doen waar je gezondheid direct van verbeterd, is het matigen met de wijntjes.

Misschien is dit wel het moeilijkste, meest gevoelige onderwerp binnen de gezonde levensstijl omdat we de waarheid liever negeren als het op alcohol aankomt, maar ik schrijf dit artikel toch. Ik ben namelijk liever eerlijk dan geliefd en als ik  jullie echt wil helpen om gezond en fit te worden is dan moeten we hierover praten.

Gezond drinken bestaat niet. Zo, dan is dat maar vast gezegd.

Ik zal beginnen met een voorbeeld uit mijn leven:

Wanneer ik in de supermarkt mijn boodschappenwagen vol groenten en fruit op de band leg,  ontvang ik de bewonderende blik van de vrouw achter me. Goh, jullie eten gezond zegt ze, dat zou ik ook vaker moeten doen.

Maar als ik op een feestje vertel dat ik liever een glas bubbeltjeswater wil dan een glas wijn, volgt er meteen een “He, doe niet zo ongezellig!”

Stoppen of minderen met drinken omdat je vindt dat je dagelijkse inname wat te veel wordt, omdat je af wilt vallen of omdat je morgen fris en fruitig vroeg op wilt staan, dat is in mijn sociale omgeving eigenlijk not done. Ja, het goede voornemen wordt wel gewaardeerd, maar de uitvoering ervan niet.

Bij een goed feestje hoort alcohol, het liefst bubbels, wijn of een hippe gin tonic. Drink ik niet mee, dan ben ik een saaie, serieuze muts. Er zijn weliswaar steeds meer vrienden die zo nu en dan een glaasje afslaan maar ook die worden gezien als party poopers. Vooral de generatie van mijn ouders drinken regelmatig te veel. Deze groep heeft de middelen en de tijd en alcohol is nu eenmaal overal beschikbaar.

Haast alle associaties die wij hebben met alcohol zijn positief.

Het waarderen van goede wijnen bij bepaalde gerechten was onderdeel van mijn opvoeding. We vinden drinken vooral lekker en gezellig. Marketing heeft ervoor gezorgd dat we alcohol associëren met elk moment waarop het leven genoten en gevierd moet worden.

Diners, verjaardagen en vriendinnenuitjes  gaan vaak gepaard met flessen wijn en kleurrijke cocktails. Wie niet drinkt is niet spannend, niet interessant en valt toch een beetje buiten de boot. Daardoor voelen mensen zich haast gedwongen om alcohol te drinken. Ook bij jongeren is groepsdruk de grootste reden om te beginnen met het drinken van alcohol.

De nadelen die je ervaart wanneer je niet mee drinkt:

 • Je kan je minder onderdeel van de groep voelen, alcohol verbindt en ontspant.
 • Je bent je altijd bewust van je gemoedstoestand (maar is dat eigenlijk wel een nadeel?)
 • Je bent bang dat mensen je saai vinden.
 • Het gevoel van euforie dat je na een paar drankjes ervaart ontbreekt.
 • De overgave aan zorgeloosheid ontbreekt tijdens de eerste feestjes.
 • Het rebelse gevoel van even lekker stout zijn ontbreekt..

8 op de 10 Nederlanders drinkt regelmatig alcohol.

Veel daarvan zijn hoogopgeleide slimme mensen, die goed weten dat je niet moet roken, meer groente en vezels moet eten en wanneer er ergens een verwaarloosbaar beetje Fipronil wordt ontdekt, stoppen ze massaal met het eten van eieren. Maar ze drinken zorgeloos een paar glazen wijn waarvan de hoeveelheid giftige stoffen vele malen hoger is.

Voedings Hoogleraar Jaap Seidell vertelt in dit interview dat als alcohol nu uitgevonden zou worden de gezondheidsraad het meteen zou verbieden.

Alcohol is ook de drug die de meeste medische, sociale en maatschappelijke problemen geeft en toch breed geaccepteerd en overal vrij verkrijgbaar is. Dat is toch vreemd en misschien iets om even stil bij te staan.

Maar waarom is alcohol dan zo slecht?

Dit zijn de schokkende feiten:

 • Wanneer je lichaam alcohol afbreekt komen er giftige stoffen vrij die je afweer remmen en je cellen en DNA beschadigen, hierdoor kunnen er allerlei soorten kanker ontstaan. Zo’n 10% van alle kanker ontstaat door het gebruik van alcohol.
 • Bij vrouwen neemt ook bij het drinken van kleine hoeveelheden de kans op borstkanker toe.
 • Alcohol remt je afweer en kan je hart, lever en maag beschadigen.
 • Er zitten veel lege calorieën in alcohol, je drinkt er snel te veel van waardoor je makkelijk aankomt.
 • Alcohol droogt je lichaam uit.
 • Als je regelmatig te veel drinkt, bestaat de kans op blijvende hersenschade.
 • Alcohol verstoort de gezonde slaap. Je slaap minder diep waardoor je je minder fit voelt de volgende dag.
 • Wanneer je slecht slaapt maak je een stresshormoon aan waardoor je je negatief voelt en ook meer gaat eten.
 • Alcohol vermindert je reactievermogen en weerstand waardoor het steeds lastiger wordt om nee te zeggen tegen nog een glas wijn.
 • Naarmate je ouder wordt kan je alcohol steeds slechter afbreken en wordt de periode om te herstellen steeds langer.
 • Dit land telt naar schatting een half miljoen verslaafden. Er sterven zo’n 800 mensen per jaar door alcoholinname maar erger nog: 900 mensen sterven jaarlijks door het alcoholgebruik van een ander.

Als je de lijstjes hierboven bekijkt, wegen de voordelen van het drinken van alcohol eigenlijk nauwelijks op tegen de nadelen.

Zelf drink ik sinds een paar jaar zelden meer op doordeweekse dagen en in het weekend hooguit 2 glazen wijn. Na mijn burn-out merkte ik dat het drinken me minder plezier opleverde en me de volgende dag veel energie kostte. Ik besloot op te gaan letten of ik me anders voelde wanneer ik niet dronk en werd me bewust van de nadelen. Ook aan mijn dochter wil ik het goede voorbeeld wil geven en haar laten zien dat alcohol niet de norm is.

Niet meedoen vind ik best wel eens lastig en daar istie weer: ongezellig, maar het verschil wanneer ik wel of niet drink is zo opvallend groot dat het steeds makkelijk wordt. Ik voel me fitter en heb niet meer het gevoel dat ik iets mis, eerder dat ik nu dingen zie die anderen ontgaan.

De vele voordelen van niet of matig drinken lijken oneindig. Toch zijn er een aantal die me duidelijk zijn opgevallen.

Om te beginnen, weet ik alles wat er de avond na een feestje is gebeurd. Superhandig! Vooral als je hele leuke gesprekken hebt gehad met onbekenden en dat lijkt opvallend vaak te gebeuren. Ik heb ook meer gesprekken met andere “saaie”mensen die een stuk interessanter blijken te zijn dan ik eerst dacht.

Het kost mijn lichaam naarmate ik ouder wordt steeds meer tijd om te herstellen en ik besteed die tijd liever aan andere dingen waar ik wel energie van krijg. Het is ontzettend fijn om na een feestje de volgende ochtend fit nog dingen te ondernemen en ook leuker voor mijn dochter.

Last but not least zijn de lichamelijke voordelen onbetaalbaar. Mijn energielevel is door de week minstens verdubbeld. Ik slaap veel beter en rustiger en voel me fitter, energieker, blijer en scherper. Ik heb sinds 3 jaar de huidaandoening Rosacea en als ik geen alcohol drink is mijn huid opvallend rustiger en gladder.

Mijn conclusie:

Begrijp me goed, ik vind een glas goede wijn op z’n tijd zalig en op een feestje drink ik heus wel eens een glas extra. Ik ben echt niet heilig en ook niet van plan om mensen te gaan vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Sterker nog, binnen Mind Food Happiness is het belangrijkste uitgangspunt dat iedereen zijn eigen keuzes mag maken. Wat ik wel hoop is dat jij die keuzes bewust en weloverwogen maakt en dat ik je heb geholpen om wat meer inzicht te krijgen in de nadelen van alcohol. Misschien denk je met de komende festivals en vakantie voor de deur toch even na voordat je automatisch een glas wijn inschenkt en ben je daarmee een stukje dichterbij je doel: Een slanker en energieker leven.

Heb je wat inspiratie nodig voor een alcoholvrij drankje dat je tijdens het eten of op een feestje kan drinken? Kijk dan eens naar dit heerlijke recept:

Vond je dit een interessant artikel? Laat het me weten in de comments hieronder en deel het met vrienden voor wie het ook leuk kan zijn.

P.S. Vorige jaar zag ik een interessante aflevering van het tv programma Sophie in de kreukels waarin ze aandacht besteed aan het gebruik van alcohol en de connectie met burn out. Je vindt hier de link wanneer de aflevering terug zou willen kijken:

https://www.npostart.nl/sophie-in-de-mentale-kreukels/25-09-2018/BV_101389539

Wil je meer weten over de de adviezen over het gebruik van alcohol kijk dan hier: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique