fbpx
artikel cover 8 tips tegen voedselverspilling

Stop voedselverspilling met deze 8 leuke en slimme tips.

Het is natuurlijk een thema waar iedereen op zijn eigen manier wel mee bezig is: Duurzaamheid!
We willen allemaal graag dat de aarde minder wordt belast en dat onze kinderen ook een fijne en gezonde toekomst tegemoet gaan. Maar waar begin je nou en wat kun je zelf doen?

Ook hier geldt denk ik dat je het niet te groot moet maken maar begin bijvoorbeeld bij je voeding en zorg ervoor dat je minder weggooit en alleen koopt en gebruikt wat je echt nodig hebt. We moeten met zijn allen minder vlees en meer groenten en fruit eten om in 2050 10 miljard monden te kunnen voeden zonder de planeet zo veel schade toe te brengen dat het niet meer te herstellen is. Dat was de conclusie van wetenschappers onlangs in “The Lancet” een vooraanstaand Brits medisch tijdschrift. Het zal dus ook steeds belangrijker worden om zo min mogelijk voedsel te verspillen. 

We laden ons boodschappenkarretje vaak gedachteloos vol terwijl we worden verleid in de supermarkt. Vaak kopen we onvoorbereid allerlei producten of hoeveelheden die we eigenlijk niet nodig hebben. Daardoor gooien we per persoon wel 50 kilo voedsel en bijna 60 liter drinken onnodig weg per jaar. Brood, zuivel, groenten, fruit en vlees we kopen er teveel van en kunnen het niet lang genoeg goed houden. Dat is natuurlijk doodzonde. Volgens het Voedingscentrum gooien we al gauw voor 150 euro per jaar aan afval weg per persoon. Zuiniger omgaan met voedsel is dus niet alleen vriendelijk voor het milieu maar ook een goed idee voor je portemonnee.

Ik deel daarom 8 leuke en slimme tips met je om voedselverspilling tegen te gaan. Hopelijk zet het je in beweging. Als we allemaal bewuster nadenken en steeds kleine aanpassingen doen dan scheelt dat in zijn totaal een hele hoop.

Tip 1: Goed genoeg om nog te eten.

Supermarkten, restaurants, taartenwinkels, bakker en ook horeca ondernemers moeten vaak voedsel weggooien. Met de app Too Good To Go kun je precies zien welke ondernemers bij jou in de buurt voedsel over hebben en voor een klein prijsje kun je het ophalen. In de Easy maaltijdplanner vind je genoeg inspiratie om er iets lekkers van te maken. App: https://toogoodtogo.nl/nl

Tip 2: Beter een goede buur…

Thuisafgehaald is een leuk initiatief dat niet alleen goed is voor het contact met je buren, maar ook tegen voedselverspilling. Het idee is als volgt: Als jij het leuk vindt om te koken, maak je eten dat anderen bij jou kunnen afhalen. En als je zelf geen zin hebt om te koken kun je via de site bekijken wie er die avond in de buurt heeft gekookt. Zo gaat die macaroni wel op. https://www.thuisafgehaald.nl/

Tip 3: Uiterste houdbaarheidsdatum.

Te gebruiken tot en met tenminste houdbaar tot. Deze data geven een garantie dat de producten zeker nog goed zijn maar veel producten kun je ook daarna nog prima eten. Met de app No Food Wasted kun je in een oogopslag zien welke producten bij jou in de buurt tegen de houdbaarheidsdatum lopen en hoeveel je bespaart als je ze vandaag nog ophaalt. Niet alleen goed voor minder verspilling, maar ook goed voor jouw portemonnee. App: http://www.nofoodwasted.com/

Tip 4 Slim boodschappen doen.

Geweldig al die nieuwe apps en initiatieven natuurlijk. Maar voor de dagelijkse maaltijden kom je met gezond verstand ook een heel eind. Neem bijvoorbeeld altijd een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt. Dat voorkomt dat je zwicht voor die twee plus één aanbieding van iets wat je niet nodig hebt of niet op krijgt.

Zorg ervoor dat je producten als rijst en pasta standaard in huis hebt. Met een goed gevulde voorraadkast en wat restjes kun je altijd wel iets lekkers maken. Bedenk ook dat de vriezer je beste vriend is. Investeer in goede (glazen) bakjes die in je lades passen, zodat je voedsel in verschillende hoeveelheden kunt invriezen.

Kook ook slim. De bouillon van de ene dag kun je de volgende dag gebruiken in de risotto en overrijp fruit is prima voor smoothies. De volgende tip sluit hier perfect bij aan.

Tip 5: Maak een maaltijdplan.

Dit is mijn absolute favoriet omdat hij zo veel voordelen heeft. Het klinkt misschien een beetje saai: Van tevoren bedenken wat je gaat eten… Maar geloof me, het tegenovergestelde is waar. Wees nou eens eerlijk, hoe spannend en gevarieerd eet jij nu elke week?

Een maaltijdplan zorgt er niet alleen voor dat je lekkerder en gevarieerder eet maar geeft ook structuur. Dat geeft rust in je hoofd en voorkomt dat je als een kip zonder kop je wagentje vol gooit met onnodige en ongezonde artikelen.

Als je het helemaal duurzaam aan wilt pakken, koop dan producten uit het seizoen en laat die in meerdere maaltijden terugkomen die week. Dan weet je zeker dat alles op gaat die week. Seizoensproducten zijn het minst belastend voor het milieu maar bovendien op dat moment het allerlekkerst.

buitenbeentjes wortelen

Tip 6: Koop de afdankertjes.

Bobbelige aardappels, kromme komkommers en appels met kleine vlekjes erin. Ze noemen ze ook wel de buitenbeentjes. Ze zien er misschien niet perfect uit maar de smaak is er niet minder om. Bovendien zijn ze een stuk voordeliger. Zeg nou zelf, heel gaan ze toch niet naar binnen dus verwerk de lelijkerds in een lekkere pastasaus of gril ze in de oven.

Wil je het nog makkelijker?

Online kun je bij https://www.kromkommer.com/ de lekkerste biologische groentesoepen bestellen, of zoek een verkooppunt bij jou in de buurt. Ook de verspillingsfabriek werkt met afdankertjes. Zij verwerken bijvoorbeeld de kleine uien of de uiteindes van de broccoli (waar ook nog eens de meeste vitamines in zitten) in heerlijke soepen. https://deverspillingsfabriek.nl/

Tip 7: Gebruik je koelkast slim.

Gebruik de ijskast waarvoor hij bedoeld is: om voedsel zo lang mogelijk te bewaren. Zet hem standaard op 4 graden dat is de beste temperatuur. Onder in de ijskast is het het koudst zet hier de producten die het snelst bederven. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten. 

De ideale koelkastindeling

Hieronder zie je hoe je je koelkast zo indeelt dat producten langer goed blijven.  (bron: Voedingscentrum)

Koelkast

Tip 8: Vraag een doggybag

Misschien vind je het een beetje gênant maar aarzel niet om in een restaurant een doggybag te vragen. De meeste restaurant regelen dit graag voor je. Het is toch zonde als al dat lekkere eten rechtstreeks in de vuilnisbak belandt. 

Conclusie: Er is genoeg dat we zelf kunnen bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan.

Dit waren zomaar een paar tips om voedselverspilling tegen te gaan maar ik ben er vast een hoop vergeten. Wat is jouw favoriete oplossing? Laat het me weten in het commentaar onder dit artikel zodat anderen het ook kunnen lezen en we elkaar kunnen inspireren. Samen op weg naar een duurzame toekomst.

Liefs, Monique

P.S. Wil je zeker weten dat je slim en gezond boodschappen doet? Lees dan dit artikel dat ik al eerder schreef.


Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique