Wat is nu ÉCHT gezond? Hoe zet je deze tips om in een gezonde leefstijl?
Wat is nu ÉCHT gezond?
We willen allemaal zo graag gezond leven. Maar we worden ook vaak in verwarring gebracht. Voedingssupplementen, vet, koolhydraten, vitamine-water, mindfulness, wel of geen gluten en veganistisch eten: wat is nu wel en niet gezond? Het goede nieuws is, het is eigenlijk vrij simpel.
Laat de hypes links liggen en focus op de feiten.
Je hoeft mij niet op mijn woord te geloven want wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken. Toch zijn er een aantal dingen waar de in voeding gespecialiseerde hoogleraren en artsen het over eens zijn. Dat zijn de adviezen die ik zelf volg en die ik ook bij mijn klanten adviseer, aangepast aan hun persoonlijke situatie.
Naast mijn opleiding tot gewichtsconsulent las ik vele boeken over gezond en mindful eten en volg de laatste onderzoeken op de voet. Ik zocht voor je uit wat er nou eigenlijk echt gezond is en welke hypes je links kunt laten liggen. Als je even de tijd neemt om het te lezen, scheelt het jou een hoop onnodige verwarring en wellicht gedoe met moeilijke recepten. Het geeft de rust om je eigen bewuste keuzes te maken, met of zonder mijn begeleiding.
Het is een uitgebreid artikel geworden voor iedereen die binnen een kwartier nu eens precies wil weten hoe het echt zit. Maar heb je daar geen tijd voor, lees dan in iedere geval even deze samenvatting.; .)
Gezonde voeding in het kort:
Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor je lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Met goede voeding verkleint je de kans op ziektes, zoals diabetes mellitus, kanker en hart- en vaatziekten en voel je je energieker.
Om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam goed te laten functioneren en je fit te voelen is goede voeding belangrijk. Je bent immers opgebouwd uit wat je eet.
Wat is gezonde voeding?
- Kies voor verse onbewerkte producten die je zelf klaarmaakt, dan weet je hoeveel vet, suiker en zout er in je maaltijden zit.
- Kies vooral veel groente, fruit en volkorenproducten
- Eet wekelijks peulvruchten
- Ongeveer 3 eieren per week
- Elke dag een handvol ongezouten noten
- Enkele porties zuivel per dag, zoals melk of yoghurt of kies voor plantaardige melk met toegevoegde calcium en vitamines.
- Een keer per week vis, liefst vette vis, bijvoorbeeld haring, heilbot, zalm of makreel
- Weinig producten gemaakt van witte tarwebloem, zoals witbrood, koekjes, biscuits, zoutjes
- Weinig rood of bewerkt vlees, zoals worst of vleeswaar. Rood vlees is al het vlees dat komt van koeien, schapen, geiten en varkens.
- Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker
- Neem liever geen frisdrank en vruchtensap of limonade siroop met suiker uit de fabriek.
- Zelf geperste groente- en fruitsappen zijn beter maar wees wel matig met vruchtensappen ze bevatten ook veel suiker en weinig vezels.
- Wees zeer matig met alcohol, dat is echt ongezond en een vloeibare dikmaker.
Conclusie: eet gevarieerd en met mate. Een saai, want al zo vaak gehoord advies, maar wel het beste. Wil je graag weten hoe ik tot deze conclusie ben gekomen en hoe je de theorie in de praktijk kan toepassen? Lees dan hieronder verder.
Gebrek aan tijd en inspiratie
We leven in een maatschappij met inmiddels 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes type 2, waar er volgens het Diabetes Fonds per week 1200 bijkomen. Aan de andere kant de killerbody-rage en de groeiende groep fit girls and boys waarbij gezond eten extreme vormen aanneemt.
De meeste van ons zitten hier ergens tussenin terwijl we weerstand proberen te bieden aan alle verleidingen die op ons af komen. Vanaf het NS-station tot aan de borrel op het werk lukt het ons nog wel om “nee” te zeggen op basis van wilskracht. Of niet. En als we ons de hele dag kranig hebben geweerd, gaan we ’s avonds alsnog door de knieën voor een afhaalmaaltijd en reep chocolade.
We leven in een voedseljungle, van alle kanten word je verleid. Hoe graag we ook gezond willen eten, het is lastig om weerstand te bieden tegen een oerdrang die ons verteld dat we vooral meer moeten eten om te overleven.
Bovendien zijn we het koken verleerd, zeggen de experts.
Nu geldt dat voor lang niet iedereen; er is een groep die wel degelijk elke avond vers kookt. Maar uit stress en tijdgebrek grijpen velen van ons regelmatig naar gemaksvoeding. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam en auteur van begrijpelijke boeken over voeding zoals Jongleren met voeding zegt: ‘Veel Nederlanders kunnen niet meer koken. En als je het zelf niet kunt, kun je het je kinderen ook niet leren.
In de jaren vijftig en zestig besteedde men gemiddeld twee uur aan het bereiden en eten van een avondmaaltijd. Dat is teruggelopen tot 15 of 20 minuten. We halen wat, laten een maaltijd bezorgen of zetten iets in de magnetron. Er is een enorme vraag naar gemaksvoeding. We hebben ons eten uitbesteed aan een industrie die het maakt tegen zo laag mogelijke kosten en met maximale winst. Vaak met goedkope ingrediënten van een lage kwaliteit en met veel zout en suiker. Honderd jaar geleden aten we per persoon 5 kilo suiker per jaar, inmiddels is dat 40 kilo. In plaats van 5 gram zout per dag eten we er nu 13. Als je zelf kookt weet je precies wat er wel of niet in zit en daar is veel gezondheidswinst te behalen.
Geloof niet alles wat je leest.
Tijn Elferink, gezondheids publicist en auteur van: Dit boek is gezond zegt: ‘Als ergens op staat dat het gezond is of dat je ervan afvalt, geloven we dat maar al te graag. Als dan blijkt dat het niet zo is, is dat enorm demotiverend. Een voorbeeld: eet speltbrood, dat is gezonder, want een ‘oergraan’. Maar dan blijk je wit speltbrood te eten dat bruin is gekleurd met suiker en dan is een volkoren boterham toch weer beter. Het is zó moeilijk om te begrijpen wat goed is, om door alle marketing heen te prikken.
De media spelen ook een belangrijke rol. De ene website heeft nog geen onderzoek bekend gemaakt dat goji berries bloedzuiverend zijn of een ander artikel kopt al dat er veel bestrijdingsmiddelen in de besjes zitten.
De waarheid is dat de schrijvers van een artikel vaak niet voldoende kennis hebben over voeding en de werking ervan op het lichaam. Dan worden de uitkomsten uit zijn verband gehaald en blijven alleen de meest sensationele koppen over. Ook worden artikelen vaak klakkeloos overgenomen door sites of bloggers zonder dat ze deskundig zijn op dit gebied. Malon de Smoker auteur voor I am a Foodie schreef er een goed artikel over.
Goed voedingsonderzoek heeft jaren tijd nodig en is ontzettend ingewikkeld. Er lopen vaak meerdere onderzoeken tegelijkertijd. Die gaan door een trechter en dan blijkt pas na lange tijd met zekerheid hoe het zit. Wat je in de media leest zijn vaak een soort tussen onderzoeken of aannames. Je moet vaak jaren wachten op de uiteindelijke uitkomst.’
Jaap Seidell: ‘Media en sommige (alternatieve) kookboeken maken van het één een superfood en van het ander iets wat slecht voor je is. Maar dat is in werkelijkheid nooit zo. Alles is zo goed of slecht als de hoeveelheid die je ervan eet. Neem bijvoorbeeld zuivel. Dat zit vol gezonde eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen. Prima dus, maar neem er niet teveel van.
Laat je niet in de maling nemen door de leuke teksten op kant en klaarproducten. Leuk zo’n aspergesoep, met een half procent echte asperge, maar lieve lezers, maak gewoon even zelf soep van groente. Het moet weer gewoon worden dat je zelf iets in een pan mikt. En hoe erg is dat? Je kan na je werk natuurlijk op de bank ploffen en Netflix kijken. Je kan ook even een courgette en broccoli snijden en deze soep maken. Daar ontspan je ook nog van.
Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten, voedingsvezel en verschillende vitamines. Ook zorgen de vezels voor een verzadigd gevoel, maar eet niet alleen maar brood.
De bruine kleur van brood betekent niet altijd dat dit brood gezonder is. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerde suiker. Het brood wordt er wel donkerder van, maar er zitten maar weinig extra voedingsstoffen in. Als brood echt volkoren is, staat dit bij verpakt brood op het etiket.
Eet weinig producten gemaakt van witte tarwebloem, zoals witbrood, koekjes, biscuits en zoutjes.
Eet volop groenten en fruit
Een ruime inname van groenten (200 gram) en fruit (2 stuks per dag) verkleint waarschijnlijk het risico op bepaalde vormen van kanker en op hart- en vaatziekten. Probeer regelmatig een andere groente of ander fruit. Eet gevarieerd en wissel af. Ben je geen grote eter van groente of fruit? dan kan soep of zelf geperst groente- of fruitsap helpen om dit toch binnen te krijgen. In versgeperst sap zitten wel meer suiker en minder vezels dan in los fruit. Daarom zijn smoothies weer iets beter maar niets gaat boven de hele vrucht of groente. Ook geeft het je minder snel een vol en verzadigd gevoel.
Bij het Voedingscentrum vind je voorbeelden van de hoeveelheid groente en fruit die je nodig hebt.
Elke week peulvruchten is een goed idee.
Eet wekelijks peulvruchten, zoals bruine bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. In peulvruchten zit eiwit, veel voedingsvezel, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.
Hoe staat het met vet?
We zijn de laatste jaren massaal aan de kokosolie gegaan maar dat is minder goed als gedacht. Volle zuivel blijkt zo slecht nog niet omdat het een goede bijdrage levert aan een gunstige balans van goede bacteriën in onze darmen maar feit blijft dat er meer calorieën in zitten dan in magere producten.
Wel geldt het idee dat je van volle zuivel eerder vol bent en er dus vanzelf al minder van eet. Roomboter is niet slechter dan margarine maar weer minder gezond dan vloeibare plantaardige olie.
Om te koken adviseer ik meestal geraffineerde olijfolie die kan je veilig verhitten en gebruik de koudgeperste oliën in je dressing. Let dus niet alleen op de hoeveelheid vet in de voeding, maar vooral op het soort vet. Het gebruik van te veel verzadigd vet en transvet verhoogt de kans op ziekten. Het is van belang om juist producten te nemen waar onverzadigd vet in zit.
Producten met onverzadigd vet:
- zachte margarine, plantaardige oliën en vloeibare bak- en braadproducten in plaats van roomboter, harde margarines en harde bak- en braadproducten
- ongezouten noten, bijvoorbeeld walnoten, amandelen of pinda’s
- vis
Kies zo weinig mogelijk producten met verzadigd vet en transvet:
- weinig bewerkt vlees, zoals worst en ontbijtspek; kies liever mager, onbewerkt vlees (zoals mager gehakt)
- weinig snacks, taart, koeken, biscuits, cake en kant-en-klare producten (zoals sauzen en kant-en-klare maaltijden)
Wees zuinig met zout
Alle voedingsmiddelen bevatten van nature al een beetje zout. Vaak is zout toevoegen is dus niet nodig. Kies zo veel mogelijk voor andere smaakmakers, zoals (verse) kruiden en specerijen. Voorbeelden zijn:
- groene kruiden, zoals basilicum, bieslook, dille, lavas, tijm, oregano, peterselie, rozemarijn;
- specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper;
- andere smaakmakers zoals gember, koriander, ui, knoflook, mosterdzaad en citroen;
- geroosterde zaden en pitten, zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten.
Tot 6 gram zout per dag is goed. Let op verborgen zout (en vet en suiker) in kant-en-klare maaltijden, sauzen en snacks. Kijk voor de hoeveelheid zout op de verpakking.
Zout wordt net als suiker aan allerlei producten toegevoegd. En we vinden zout lekker. Het zorgt voor een dooreet effect en stimuleert overeten. En van dat overeten worden we dik. En of dat zout nu keukenzout is of zeezout, het komt op hetzelfde neer: het is beide natriumchloride.’
Kies voor drinken zonder suiker, wees matig met alcohol
Je dorstgevoel zorgt er automatisch voor dat je voldoende drinkt. Als je daar goed naar ‘luistert’, komt je vanzelf al op ongeveer 1,5 liter per dag. Ook in groenten en fruit zit veel water. Noteer eens hoeveel je normaal op een dag drinkt. Begin elke dag met een glas water om je afvalstoffen af te voeren. Bij een hongergevoel kan het ook helpen om eerst wat te drinken. Genoeg drinken is onder andere belangrijk voor de werking van je darmen.
- Kies voor water, thee en koffie zonder suiker, of voor melk.
- Kies bij thee voor groene of zwarte thee en drink het liefst gefilterde koffie (filterkoffie, koffiepads, oploskoffie).
- Neem geen of weinig dranken met suikers erin, zoals vruchtensap uit de fabriek, fris of sportdrank met toegevoegd suiker.
- Frisdrank met zoetstof is een betere en veilige keuze ten opzichte van dranken met veel suiker erin maar niet zo gezond als water.
- Drink zo min mogelijk alcohol maar zeker niet meer dan 1 glas per dag en dat niet vaker dan 4x per week.
Elke week kan je me op donderdag vragen stellen via Stories in mijn Instagram account. Een veelgestelde vraag is: Hoe kan ik lekker en makkelijk meer water drinken? Je vindt het antwoord in het artikel via deze link.
Eet niet de hele dag door
Wat ons eigen lichaamsvet betreft… wat is nu toch de beste manier van eten? Is het intermittent fasting, de nieuwe trend uit Amerika, beter dan grazing (door de dag heen steeds kleine beetjes eten)?
Een tijd lang werd gedacht dat door de dag heen kleine beetjes eten beter was voor de suikerspiegel. Maar omdat wij van origine jagers/verzamelaars zijn, is het maagdarmstelsel echt gebaat bij rust.
Dus drie maaltijden per dag en geen tussendoortjes omdat dan je vetcellen op slot gaan.
Tussen de drie maaltijden in haal je je energie uit vetverbranding. Intermittent fasting is prima als het betekent: alleen eten tussen acht uur ’s morgens en acht uur ’s avonds. Een paar dagen per maand laagcalorisch eten zou ook goed zijn, blijkt uit studies. Als je het maar kunt volhouden en op de andere dagen niet gaan bingen.’
3 maaltijden per dag zijn een goede basis om je lichaam te voeden met alle voedingsstoffen. Neem daarnaast maximaal 2 keer iets kleins tussendoor, bijvoorbeeld:
- rauwkost, zoals bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, komkommer, radijs, bleekselderij en wortel
- fruit
- ongezouten noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen. Noten zijn rijk aan vet, maar wel van de goede soort.
Wel of geen vitaminepillen?
Maar als we geen tijd hebben om zo gezond te eten, dan slikken we toch gewoon een multivitaminepil?
Volgens hoogleraar voedingsleer Martijn Katan kunnen multivitamines zelfs schadelijk voor je zijn omdat ze onverantwoord hoge of juist te lage doseringen bevatten. Te veel vitamine B6 bijvoorbeeld, en te weinig ijzer. In zijn boek Voedingsmythes schrijft hij: De samenstelling van multivitamines klopt al jaren niet met de stand van de wetenschap. De gehaltes van vitamines en mineralen zijn vaak onverantwoord hoog of juist te laag.
Extreme vitaminetekorten komen in Nederland nauwelijks voor. Ze worden wel eens gezien bij alcoholisten die alleen nog leven van drank, bij verwaarloosde bejaarden en bij extreme veganisten. Daarmee heb je het wel gehad.
Als je moe, lusteloos of prikkelbaar bent, dan lost een multivitamine dat niet voor je op. Ze zijn weggegooid geld en kunnen zelfs schadelijk zijn. Eet je redelijk gezond, komt je elke dag genoeg buiten en heb je een lichte huid, dan zijn vitaminepillen niet nodig. Neem zo nu en dan een visje op de markt. En dat is echt iets anders dan visoliecapsules. Omega 3 werkt als het uit een vis komt, niet als het uit een pil komt. Je moet eten zien als eten en het niet vervangen door capsules.
Voordat je zwanger wordt moet je een maand foliumzuur geslikt hebben. Borstgevoede baby’s krijgen extra vitamine K, kleine kinderen, ouderen en mensen met een donkere of altijd bedekte huid hebben extra vitamine D nodig. Vrouwen die zwanger willen worden hebben extra foliumzuur nodig. Veganisten hebben vitamine B12 nodig want dat zit niet in planten.
Neem alleen vitaminesupplementen die je echt nodig hebt, en neem de juiste hoeveelheid.
Een gezonde leefstijl strategie, hoe pak je dat aan?
Alles met mate, variëren, balans, waar té voor staat vermijden. Het klinkt simpel maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Als ondernemende moeder en voedingsdeskundige ervaar ik zelf en zie ik bij mijn klanten hoe lastig het kan zijn om niet te zwichten voor de verleidingen.
Hoe ik zelf die chocola weersta wanneer ik onderweg moet tanken? Dat is inderdaad ingewikkeld soms.
Als ik met de auto op pad ben, neem ik zelfgemaakt eten mee. Ik doe elke week boodschappen aan de hand van een weekplan met een lijst en daar houd ik me aan. Zo kom ik niet in de verleiding om allerlei onnodige en ongezonde aankopen te doen. Op een ‘gewone’ dag eet ik drie maaltijden zonder tussendoortjes. Maar als ik moe ben, ga ik ’s avonds ook wel eens snaaien. Chips en Franse kaasjes zijn voor mij dan een enorme uitdaging.
Gelukkig weet ik deze valkuilen meestal te herkennen. Daar ligt dan ook de oplossing om er op een gezonde manier mee om te gaan. Als je van jezelf weet waar het vaak fout gaat, kan je daar rekening mee houden en van te voren bepalen hoeveel je van iets gaat eten of je haalt het gewoon niet in huis. ;.) Verder heb ik altijd voldoende gezonde alternatieven in huis of ga ik op zoek naar afleiding.
Op deze website vind je tips en recepten voor gezonde maaltijden en tussendoortjes die niet veel tijd vragen. Zorg dat je gerechten voorbereid op een dag dat je wat meer tijd hebt en dat je een goed gevulde voorraadkast hebt. Zorg ook voor wat left-overs in de vriezer, zoals zelfgemaakte pastasaus en groentesoep. Maak wat meer als je toch al bezig bent en vries in zodat je het een andere keer zo kunt pakken.
Wat ik zelf het liefst eet? Er is eigenlijk weinig dat ik niet lekker vind maar curry’s, soep en pasta staan wel in de top 10 van favorieten. Ik haal mijn inspiratie uit de reizen die we maken naar Italië, Spanje, Bali en Thailand en kijk graag de kunst af van mensen die gezond oud worden.
Ik hou van het respect dat zij hebben voor de pure producten die ze gebruiken.
Neem het mediterrane dieet: veel groenten, noten, zaden en kruiden, weinig vis, vlees en wat lactose (zuivelproducten, red.) betreft alleen gefermenteerde zuivel zoals kaas en yoghurt. Dat is een goed basis voedingspatroon waar al decennia onderzoek naar wordt gedaan en dat altijd weer naar boven komt als gezond.
Eten moet vooral ook leuk zijn. Om te eten en om het te maken. Want als je een magnetronmaaltijd eet terwijl je op je telefoon zit te scrollen, krijg je snel weer trek en ga je daarna met chips voor de televisie liggen. Maar als je lekker gekookt hebt, en je hebt uitgebreid en gezellig gegeten met je gezin, dan heb je daarna helemaal geen trek meer. Dus neem de tijd voor koken en het opeten, dan heb je vanzelf minder de behoefte om weer te gaan snacken.
Note: Terwijl ik dit artikel schrijf komt er een melding binnen dat het Mediteraanse dieet door US health is uitgeroepen tot het beste van 2019. Zoals je inmiddels weet geloof ik niet in 1 soort dieet voor iedereen maar ik vind het toch het vermelden waard.
De Gezondheidsraad bevestigd ook dat het mediterrane patroon een gezonde leefstijl ondersteund: groenten, fruit, noten, vis, olijfolie, glaasje wijn. Het gaat om de balans.
Op al die voedingsmiddelen is heus wel iets aan te merken, ook op groenten. Daar kunnen gifstoffen in zitten en dus moet je groenten koken of blancheren of wokken. Je moet ze in ieder geval niet rauw eten, want dat is helemaal niet zo gezond. Wie alleen maar plantaardig eet, moet wèl een supplement nemen, namelijk B12.’
Vegan is dus niet gezonder?
En dat net nu er in de grote steden en op Instagram een vegan en fitgirl-rage is, die door experts als te eenzijdig wordt gezien. Tijn Elferink: ‘We doen graag iets goeds voor onszelf. We denken dat vlees slecht is en eten een vleesvervanger. Maar die is niet per definitie gezonder. Vleesvervangers worden vaak gefrituurd of gebakken.
En kijk naar al die zoete snacks met noten, chocolade, dadels en honing. Die bevatten ook vet en die natuurlijke suikers zijn voor het lichaam hetzelfde als “gewone”suiker van de suikerbiet. Daar wordt je ook dik en ongezond van wanneer je er te veel van eet.
Jaap Seidell: ‘’Er komen goede dingen uit de vegan stroming vooral met oog op duurzaamheid, zoals meer groenten eten en minder vlees, maar wij zijn daar van nature niet op gebouwd. Wij zijn gebouwd als omnivoren, kijk maar naar ons gebit en maagdarmstelsel. We eten al duizenden jaren zowel planten als dieren en verteren beide goed. Onze behoefte is daarop afgestemd. Dus is het goed om van alles een beetje te eten.
Flexitariërs doen het waarschijnlijk het beste: 5 dagen per week vegetarisch, 1 dag vis en 1 dag vlees en gefermenteerde zuivel zoals kaas en yoghurt, omdat dat goed is voor de darmen.’
Mindful eten tegen snacktrek.
Snacktrek is een term die de experts gebruiken als ze het hebben over eten door stress. Jaap Seidell: ‘We zien eten tegenwoordig als iets wat ook nog even moet tussen het internetten en tv kijken door. ‘Mindful’ eten is echt van belang. Als je met een bord op schoot voor de tv eet, ben je er niet mee bezig, proef je niet goed en is die zak chips zo weer open omdat je niet voelt of je verzadigd bent.
Weinig ontspanning en veel stress veroorzaken snacktrek, je krijgt compensatiebehoefte of gaat troosteten als je je onprettig voelt. Als je ontspannen bent, kun je gemakkelijker gezonde keuzes maken.’
Er is een duidelijk verband tussen stress en emotioneel overeten en weinig bewegen. Als je veel stress hebt, ga je niet sporten en is het lastig om inspiratie te vinden om te koken. Ontspannen en mindful eten kun je leren, bijvoorbeeld door oefeningen te doen. Ademhalingsoefeningen zijn simpel en ze werken echt goed.
We staan tegenwoordig altijd aan, de hersenen krijgen de hele dag prikkels van onze mobiel, e-mail, netflix en ga zo maar door. Even lanterfanten doen we te weinig. Van stress krijgen we een hoog gehalte van de hormonen ghreline en cortisol, die zorgen voor meer snacktrek, dooreten en een onrustig gevoel.
Eet ook iets voordat je boodschappen gaat doen. En vermijd de middelste rijen van de supermarkt, want let maar eens op: alle gezonde producten staan in de buitenste rijen.’ Meer tips om ervoor te zorgen dat je met gezonde boodschappen thuiskomt vind je hier.
Leer etiketten lezen.
Al ziet het een product er nog zo ambachtelijk of natuurlijk uit, je weet pas echt wat er wel of niet in zit als je de verpakking leest. Ingrediënten worden genoemd van meest naar minst. Als suiker of een suikervervanger een van de eerstgenoemden is, kun je je afvragen of je dat wilt eten. Eet producten die zo min mogelijk zijn bewerkt en zo veel mogelijk lijken op wat het ooit was.
Veilig eten
Was regelmatig je handen met water en zeep. In elk geval voor het (bereiden van) eten, na aanraking van rauw vlees en als je naar de wc bent geweest. Neem elke dag een schone vaatdoek en gebruik steeds schone messen en snijplanken.
Bewaar etensresten altijd in de koelkast en niet langer dan 2 dagen. Resten van afhaalmaaltijden kunt je beter niet bewaren, je weet nooit hoe en wanneer deze zijn klaargemaakt.
Goede voeding helpt mee om lekker in je vel te zitten en je gezond te voelen. Maar overdrijf het niet. Eten is vooral ook een gezellige en ontspannen gelegenheid, geef dat ook aan je kinderen mee.
Een mediterraan eetpatroon, weinig stress, ademhalingsoefeningen tegen snacktrek en meer gekookte groenten: het moet toch te doen zijn zou je denken.
Natuurlijk hoop ik dat je met alle tips en recepten zelf al een heel eind komt maar het is ook heel begrijpelijk dat je het nog steeds lastig vind om een gezonde leefstijl vol te houden of geen idee hebt waar je nou mee moet beginnen. Vraag dan gewoon om hulp bij een deskundige.
Als je auto kapot is breng je hem ook niet naar je beste vriendin of die zweverige buurman die beweert dat hij hem met gammastralen kan fixen. Waarom stellen we ons lichaam dan wel bloot aan de raarste pillen, therapieën of voeding waarvan we eigenlijk wel weten dat ze niet veel meer dan “hoop in een potje” of zelfs schadelijk voor ons zijn?
Stop met het zoeken naar een snelle oplossing om af te vallen of gezonder te worden. Die is er niet.
Voor een gezonde leefstijl zal je bewuste keuzes moeten maken voor de lange termijn. Het koken en eten van gezonde maaltijden begint in jouw keuken. Zonder doelen en een plan van aanpak blijft het verlangen naar een gezondere leefstijl niet meer dan een droom.
Ben jij er klaar voor om echt gezondere keuzes te maken?
Wil jij niet langer jojo-en maar duurzaam resultaat en meer energie? Voel je je aangesproken door mijn eerlijke advies en wordt je enthousiast van de tips en recepten? Dan lijkt het me geweldig om samen te werken aan jouw gezonde leefstijl. Ik kan je helpen om stap voor stap je voeding aan te passen.
Jij kiest het voedingspatroon en de doelen die het beste bij jou en je gezin passen en aan de hand daarvan maak ik de bijbehorende strategie. Samen zorgen we ervoor dat je je daaraan houd voor een duurzaam resultaat.
Je kunt me een mail sturen via monique@mindfoodhappiness.nl of zet hier in het contactformulier: Kennismakingsgesprek, je naam en het nummer waarop ik je kan bereiken om geheel vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
P.S Als je vragen hebt over goede voeding en gezonder leven dan kan je het beste terecht bij een gewichtsconsulent of leefstijlcoach. Heb jij ernstig overgewicht, allergieën, intoleranties of andere gezondheidsklachten waarvoor je een speciaal dieet moet volgen? Neem dan altijd contact op met de huisarts, zij kunnen je doorverwijzen naar een diëtist.
Vind je dit een goed artikel? Dan doe je me een enorm plezier wannneer je het hieronder deelt op Facebook of Pinterest. Zo kan ik wellicht je vriend of vriendin ook inspireren voor een gezonder leven met meer energie.
afvallen, Gezond, gezondheid, koolhydraten, leefstijlstrategie, tips, vegan, vet, vitamines, voeding, voedingssupplementen