fbpx
Selderij-sap: Wondermiddel of voedingshype

Selderij-sap, gezond wondermiddel of voedingshype?

Als je geïnteresseerd bent in voeding en gezondheid heb je ze online vast wel voorbij zien komen. Foto’s van het gifgroene sapje waar wonderbaarlijke gezondheidsclaims aan worden verbonden met de hashtag #celeryjuice of #selderijsap.

Wat is er nou eigenlijk zo bijzonder aan dit groentesapje? Is selderij-sap echt zo gezond als dat sommigen claimen of is het gewoon een nieuwe hype?

Is selderij-sap echt zo gezond of is het gewoon een nieuwe hype?

Er is niets mis met het drinken van selderij-sap als jij ervan geniet. Als je het vergelijkt een glas sinaasappelsap bevat het aanzienlijk minder suiker en calorieën. Het is dus best gezond, maar het is geen wondermiddel en verwacht er niet te veel van. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het beter is dan het persen (of liever nog eten) van andere groente. Het smaakt behoorlijk vies en sommige mensen worden er misselijk van of krijgen diarree. Bovendien zijn meer vitamines en mineralen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet beter. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid opnemen, de rest plas je over het algemeen gewoon weer uit. Doe mij daarom persoonlijk maar een lekker bakje yoghurt of havermoutpap met vers fruit in plaats van zo’n bitter sapje wanneer ik net mijn bed uitkom. :.)

In sap zitten geen vezels meer. Waarom zijn juist die vezels zo belangrijk?

Vezels in je dieet kunnen niet alleen je spijsvertering goed laten functioneren, maar ook helpen met:
-een verzadigd gevoel
-ze houden je bloedsuikerspiegel in balans
-met het behoud van een gezond cholesterolgehalte
de voeding van goede bacteriën in je darmen en daarmee je immuunsysteem
-het verminderen van het ​​risico op hartaandoeningen en diabetes type 2.

Wat zit er eigenlijk in bleekselderij?

Het bevat voornamelijk provitamine A. Het lichaam kan provitamine A zelf omzetten in vitamine A. Dat zorgt voor een gezonde huid. Het draagt bij aan goed zicht bij schemer en zorgt voor een goede werking van het afweersysteem.
Verder bevat het net als heel veel andere groenten ook wat vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium, kalium, natrium, magnesium, fosfor, elektrolyten en kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen. Maar voor het grootste deel (maar liefst 96%) bestaat bleekselderij uit water. Bepaald geen uitblinker dus in vergelijking met andere groenten.

Ik zocht voor je uit wat de wetenschap hierover zegt.

Ik kreeg gisteren zelf een uitnodiging om mee te doen aan een selderij-sap challenge door een bekende online business coach. Daarbij werd ik uitgedaagd om een week lang elke dag zo’n sapje te drinken. Ze kampt zelf met een auto-immuun ziekte en had gelezen dat selderij-sap andere mensen had genezen van allerlei kwalen. Ze wilde daarom zelf meedoen met de challenge en riep anderen op om ook mee te doen.

Nu vind ik het sowieso bijzonder dat coaches hun volgers ongevraagd van “gezond” advies voorzien zonder dat ze daarvoor geleerd hebben maar dat even terzijde. Nog raarder is het eigenlijk dat mensen dat advies dan klakkeloos opvolgen. Massaal posten haar volgers foto’s van de selderij-sapjes die ze staan te persen. Daarom wilde ik graag een tegengeluid laten horen want voordat je hieraan begint is het misschien slim om je eerst even af te vragen of het drinken van dit bittere sapje wel zo’n goede keuze is voor jou.

Als je gaat Googlen vind je inderdaad een hoop positieve ervaringen over de selderij-sap. Net als bij elke alternatieve therapie waar mensen graag in geloven trouwens.

Maar waar komt dat geloof in het sapje dan vandaan?

De hype rondom selderij-sap drinken op een nuchtere maag in de ochtend is ontstaan door ‘gezondheidsgoeroe’ Anthony Williams. Online bekend als ‘Medical Medium’ deed hij zijn familie verbaasd staan door op vierjarige leeftijd aan de eettafel te voorspellen dat zijn oma longkanker had. Bij medische controle bleek dit waar te zijn.

Sindsdien beweert hij vooruitstrevende medische informatie te ontvangen van geesten. Hij heeft zijn leven gewijd aan gezondheid en in het bijzonder aan dit sapje. Het is hierbij wel belangrijk om te melden dat de man geen medische achtergrond heeft. Hij claimt ook dat selderij-sap ontstekingsremmend werkt. Het zou ziekteverwekkers verhongeren en ze daarmee vernietigen. Dat zou de kans op het ontstaan van chronische ziekten verminderen. Klinkt natuurlijk geweldig en makkelijk ook toch? Drink zo’n sapje en je wordt gezond…

Wat zit er eigenlijk in selderijsap?

Maar wat zit er dan eigenlijk in selderij? Wat maakt deze groente zo bijzonder dat je er wonderen van verwacht? Selderij-sap wordt gemaakt van, je raad het al: Bleekselderij.

Dat bevat voornamelijk provitamine A in dit geval bètacaroteen. Het lichaam kan provitamine A zelf omzetten in vitamine A. Het is belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei. Je kunt het herkennen aan de oranje kleur en je vindt het in grotere mate in wortelen, mango en mandarijnen.

Mogelijk speelt bètacaroteen ook een rol als antioxidant. Het zou lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen, stoffen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Bètacaroteen werkt bijvoorbeeld als een soort zonnebrandcrème van binnenuit: het beschermt de huid tegen schadelijke uv-straling.

Verder bevat het net als heel veel andere groenten ook wat vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium, kalium, natrium, magnesium, fosfor, elektrolyten en kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen. Maar voor het grootste deel (maar liefst 96%) bestaat bleekselderij uit water. Geen echte uitblinker dus in vergelijking met andere groente.

Mogelijk is er een verband tussen de fytochemicaliën die in bleekselderij voorkomen en hun positieve invloed op het verlagen van de bloeddruk. Wellicht ook bij het verminderen van ontstekingen en het bestrijden van vrije radicalen.

Er zijn enkele onderzoeken in laboratoria gedaan die positief waren, maar dat kan ook toeval zijn. Wat de effecten precies zijn in ons lichaam en op onze gezondheid is nog niet duidelijk. Het bewijzen van de werking van 1 enkele stof is namelijk heel ingewikkeld omdat er altijd nog honderden andere factoren een rol spelen. Beweringen dat selderij infecties en ziektes kan bestrijden, zoals het Epstein-Barr-virus worden niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek of bewijs.

Overigens komen flavonoïden in allerlei soorten groente en fruit voor dus je krijgt ze sowieso binnen als je voldoende groente en fruit eet. Er zijn zo’n 5000 verschillende anti-oxidanten die in verschillende verhoudingen in groenten en fruit voorkomen. Daarom is het juist zo belangrijk dat je varieert om ervoor te zorgen dat je ze allemaal binnenkrijgt.

Sommige van deze flavonoïden en andere fytochemicaliën gaan verloren wanneer de vezels worden verwijderd tijdens het persen. Daarom is het advies om fruit en groenten zo veel mogelijk heel te eten en er geen sap van te maken.

Wanneer de vezel wordt verwijderd kan dat door de concentratie van suikers een snellere bloedsuiker reactie kan veroorzaken. Bovendien bevatten juist die vezels veel voedingsstoffen in de schil, pulp en andere componenten die verloren gaan als ze worden geperst. Ook geeft kauwen een veel bevredigender gevoel waardoor je tevredener bent over je maaltijd. Vergelijk bijvoorbeeld maar eens de tijd die je nodig hebt om een glas sap te drinken of een salade te eten. Langzaam eten en goed kauwen is altijd beter. Zowel voor je spijsvertering als voor je verzadiging.

Waarom zijn die vezels nu zo belangrijk?

Kort samengevat: Vezels in je dieet kunnen niet alleen je spijsvertering goed laten functioneren, maar ook helpen met:

  • een verzadigd gevoel
  • ze houden je bloedsuikerspiegel in balans
  • met het behoud van een gezond cholesterolgehalte
  • de voeding van goede bacteriën in uw darmen en daarmee je immuunsysteem
  • het verminderen van het ​​risico op hartaandoeningen en diabetes type 2.

De conclusie: Is het gezond om mee te doen aan de selderij-sap trend?

Moesten we 2 jaar geleden tarwegras drinken (oh ja, ik heb het ook 1x geprobeerd en hoe goor was dat!) Een jaar geleden maakten we boerenkool smoothies en vandaag moeten we dus selderijsap op een nuchtere maag wegwerken. Zo is er vast volgende maand wel weer iets ander. Voedingshypes en ‘wondermiddelen’ blijven komen en gaan. We zijn altijd op zoek naar een makkelijke snelle oplossing om gezond te worden, maar die bestaat helaas niet.

Wat mij betreft kan je deze voedingshypes met een gerust hart overslaan. Focus je liever op een gevarieerd basis voedingspatroon in plaats van op 1 enkel ingrediënt. Je eet nu eenmaal geen flavonoïden of vitamines maar een appel of boterham waarin honderden stofjes zitten die allemaal een bepaalde waarde en functie hebben. Dat is ook de reden waarom sapjes of supplementen echte voeding nooit kunnen vervangen.

Er is niets mis met het drinken van selderij-sap als jij ervan geniet. Als je het vergelijkt een glas sinaasappelsap bevat het aanzienlijk minder suiker en calorieën. Het is dus best gezond, maar het is geen wondermiddel. Er zit niets in bleekselderij dat het zo bijzonder maakt dat het ziektes kan genezen dus verwacht er niet te veel van. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het beter is dan het persen (of liever nog eten) van andere groente. Doe mij persoonlijk maar een lekker bakje yoghurt of havermoutpap met vers fruit in plaats van zo’n bitter sapje wanneer ik net mijn bed uitkom. :.)

Over de positieve gezondheidsvoordelen van het eten van meer groente en fruit is iedereen het wel eens. Niet eens om wat erin zit, maar om de doodeenvoudige reden dat wanneer je veel groenten en fruit eet, je minder van de rest eet.

Wil je zo gezond mogelijk eten? Probeer dan 250 gram groente en 2 stuks fruit in welke vorm dan ook aan je maaltijden toe te voegen. Dat doe je door rauwkost toe te voegen op je boterham en vervang deze een paar keer per week door een groentesoep of salade. Schep ook s’avonds eerst de helft van je bord vol groenten en dan pas de rest, dan kom je al een heel eind.

Ben je echt een slechte groente-eter, dan kan af en toe een sapje uitkomst bieden. Focus ook dan het liefst op variatie in plaats van op één enkel ingrediënt. Maak dan bij voorkeur een smoothie, dan gooi je in ieder geval de vezels niet weg. Af en toe een smoothie als ontbijt is best handig als je weinig tijd hebt s’ochtend, maar houd er rekening mee dat er vaak ongemerkt veel suiker en calorieën inzitten.

Zo zie ik in van die hippe ontbijttentjes mensen vaak een smoothie én toast met avocado of een flinke kom met yoghurt en granola bestellen. Dat ziet er heerlijk vers en gezond uit, maar het bevat ongeveer evenveel suiker en calorieën dan een Mc Chicken menu met cola. ;.)

Wil je weten wat je kunt eten als basis voor een gezonde leefstijl? Lees dan ook dit artikel: https://mindfoodhappiness.nl/dit-is-een-goede-basis-voor-een-gezonde-leefstijl/

Je weet nu: Je groenten en fruit eten is beter dan drinken. Het sappen van groenten en fruit zorgt ervoor dat je waardevolle stoffen en vezels verliest. Bij het persen van fruit concentreert de suiker zich wat een flinke piek in je bloedsuiker oplevert. Vooral voor mensen met problemen als (pre)diabetes kan dit een ongezonde keuze zijn.

Sommige groenten en fruit kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden. Neem hiervoor eerst contact op met je huisarts. Volg niet zomaar het advies op van iemand ook al heeft diegene miljoenen volgers op social media. Het gaat hier over jouw gezondheid.

Ik begrijp maar al te goed dat je soms verward raakt door al die tegenstrijdige meningen en onderbuikgevoelens over voeding. Ik baseer me liever op feiten, dat maakt het een stuk leuker en makkelijker om gezond te eten. Binnenkort geef ik daarom een workshop: Je bent wat je (w)eet. Daarin leer je in 10 dagen wat nou echt goede voeding is, hoe je betere keuzes maakt in de supermarkt en wat je ervan kunt maken thuis.

Schrijf je rechtsboven op deze pagina in om op de hoogte te worden gehouden en ontvang direct mijn gratis gezonde inspiratie mails.

Meer lezen? Dit vind je wellicht ook interessant:

Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen vegetarisch of zelfs vegan moet worden om zo gezond mogelijk te zijn. Maar is dat wel de beste keuze? Ik zocht het voor je uit: Lees hier verder.

Natuurlijk deel ik heel veel waardevolle tips en recepten waar je zelf al een eind mee kan komen. Ik kan me ook voorstellen dat je het toch lastig vindt om die tips te combineren met je drukke leven. Wil jij graag weten hoe je eenvoudig gezonder kookt voor je gezin en afvallen, dan kan ik je daarbij helpen. Weet dat je betere resultaten gaat boeken met een duidelijk en op maat gemaakt stappenplan en persoonlijke ondersteuning. Iedereen doet nu eenmaal beter zijn best als er iemand meekijkt! Gun het jezelf en zet nu de volgende stap:

Vraag hier een gratis kennismakingsgesprek aan om jouw gezonde wensen te bespreken en te kijken of wij een match zijn. ;.)

Bronnen

1. Celery Juice. Medical Medium. http://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice

2. Vitamine A. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx

3. Vitamine A. Vitamine-info. https://vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-a/

4. Eetmeter

5. Nevo-online RIVM.

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4070292/

7. Flavonoïden. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx

8. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx

9. Jonathan Klaassen.

/http://www.jonathanklaassen.nl/artikelen/selderijsap-het-nieuwe-wondermiddel/

gezondheid, selderij-sap, voedingshypes

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique