fbpx
Geloof niet alles wat je leest

Waarom ik De gezondheidsbeurs NIET zo gezond vond.

Wanneer jij gelooft in aards-engelen, kristaltherapie en elke ochtend na je mantra’s een shotje tarwegras achterover slaat dat je eerst energetisch hebt gereinigd, dan zal je hier niet vinden wat je zoekt. Ik ben namelijk een hele andere mening toegedaan die ik hier verder zal toelichten.

Afgelopen week was ik op De gezondheidsbeurs. Ik was daar omdat ik verwachtte dat er interessante sprekers zouden staan met goede wetenschappelijk onderbouwde verhalen over gezondheid. Ook wilde ik graag met collega’s in contact komen en had ik een afspraak met diëtist Jonathan Klaassen die ik interviewde over zijn nieuwe boek Voedsel voor je geest en voedingshypes. Wat trouwens een ontzettend leuk gesprek werd dat ik na mijn vakantie uitwerkt en dat hier dan op de website komt.

Helaas liep het bezoek anders dan verwacht.

Al bij binnenkomst zag ik met een verbaasde blik op het programma dat er van de meer dan 50 praatjes er slechts 3 deskundigen op het podium stonden met een wetenschappelijk onderbouwd verhaal. Jaap Seidell, hoogleraar voeding, Jonathan Klaassen, diëtist en Thijs Launspach, Psycholoog. Verder voor 80% natuurdeskundigen, bloggers en sporters over onderwerpen als Hoe ontzuur ik mijn lichaam, Hoe krijg ik een kick-ass kont, Kruiden bij de overgang en Hoe wordt ik mijn eigen goeroe. Een groot deel natuurlijk heel gezellig en vermakelijk maar niet allemaal even onschuldig.

Tussen de enkele reguliere stands stond een overweldigend aanbod van alternatieve therapieën en producten variërend van sjamaan drummen tegen trauma’s tot trampolinespringen bij depressies. Zelfs Scientology was prominent aanwezig naast een stand met kristaltherapie en een soort kanon waarin je niet alleen je fruit, groenten en kleding maar zelfs aardgas en je huisdier energetisch in kon laten reinigen.

WAAROM ZOU JE DAT WILLEN??  

De ene gezondheidsclaim na de andere stond er op de posters en verpakkingen.

En niet alleen onschuldige claims maar ook over schade aan je DNA en oplossingen voor kanker. Ook een advies als: Je moet het Voedingscentrum niet geloven is regelrechte misleiding. Uiteraard met mooie certificaten erbij waarop dan staat  ‘Opleiding genoten aan instituut zo en zo’ en ‘aangesloten bij die en die vereniging’. Instant expertstatus en vaak met een medisch klinkende titel eindigend op -air of -ethisch therapeut of geneeskundige. Alleen zegt dat helemaal niets.

Iedereen mag namelijk een opleiding of instituut oprichten en er dan een certificaat voor uitdelen met een prachtige zelfverzonnen titel. Want in Nederland hebben we nu eenmaal recht van vrije meningsuiting en recht van onderwijs en zijn alleen de medische titels “arts”en “Doctor” beschermd.

Ach kan je denken wat geeft dat nou, laat iedereen gewoon lekker zelf bepalen wat ze willen geloven. Baat het niet dan schaad het niet toch?

Dat vind ik een rare redenering want als het niet baat, waarom zou je het dan doen? Buiten dat al die producten veel geld kosten dat je beter uit kan geven aan iets waar je je wel beter van gaat voelen. Zoals gezonde voeding, een gewichtsconsulent of een leuke vakantie, loop je dus echt wel risico’s. Heel veel dingen die niet baten, schaden juist wel zoals sigaretten, alcohol en bepaalde supplementen in hoge doseringen.

In het alternatieve circuit zoals bij de orthomoleculaire voedingsdeskundigen (trouwens ook weer zo’n verzonnen term die enorm wetenschappelijk klinkt maar het niet is) komen regelmatig adviezen voorbij waarbij het weglaten van bepaalde voeding centraal staat als oplossing voor diverse klachten. Ik ben hier geen voorstander van. Het weglaten van voedingsmiddelen uit je maaltijden is altijd een laatste redmiddel, vooral als het permanent is.

Bijvoorbeeld, veel mensen die stoppen met het eten van gluten ???? hoeven dit eigenlijk niet te doen.

Hun klachten gaan er niet van over en het maakt het koken van gezonde maaltijden onnodig ingewikkeld. Bovendien kan de angst dat je het “verkeerd” doet wanneer je wel gluten eet leiden tot stress. Dat kan dan ook tot echte darmklachten kan leiden ZONDER dat je daadwerkelijk intolerant bent!

Ook loop je een risico op tekorten wanneer je de voedingsstoffen die je misloopt niet vervangt door andere producten. Maar ja, daar is dan uiteraard weer een oplossing voor. Daarvoor krijg je dure voedingssupplementen met vaak veel te hoge doseringen vitamines en mineralen voorgeschreven die je dus eigenlijk niet nodig hebt wanneer je “gewoon” gezond gaat eten.

Nog even over die supplementen die je ook om je oren vlogen op deze beurs. Ik ben daar echt van geschrokken en realiseerde me dat het een enorme markt is waar veel geld in omgaat. Ik heb supplementen gezien voor kinderen in de vorm van winegums. Alsof het snoepjes zijn dus en zelfs vitaminedrankjes voor baby’ s. Ik zag vitamine pillen en green juice met soms wel 13x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daar moet je dus echt voor oppassen die zijn niet ongevaarlijk!

Sommige hoge doseringen vitamines, mineralen en/of kruiden kunnen ervoor zorgen dat je echte medicijnen niet meer goed werken. Van teveel vitamine C kan je schade aan je nieren krijgen.

Diëtist Jonathan Klaassen vertelde mij over een klant die bij hem terecht kwam nadat hij door een te hoge dosering B6 blijvende neurologische klachten opliep. Het valt me op dat we blijkbaar zo op zoek zijn naar een kant en klare oplossing buiten onszelf dat we niet meer nadenken over de mogelijke gevolgen van die keuzes. Helaas bestaat er geen wondermiddel dat de klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen zonder dat we er zelf veel voor hoeven te doen.

Ik geloof er niet in, quick fixes of en ‘one size fits all’ oplossing. Om echt resultaat op de lange termijn te bereiken moet je iets vinden dat past bij jou en je leefstijl zodat je het vol kunt houden. Bovendien moet je bereid zijn om er tijd en energie in te steken anders veranderd er niets.

Ik begeleid ouders bij het behalen van een gezond gewicht en bij het aanleren en volhouden van een gezonde leefstijl. Omdat ik ook een missie heb om onze kinderen gezond te laten opgroeien, is het erg belangrijk dat ouders daarin het goede voorbeeld geven. Het is bewezen dat wanneer jij gezonder eet en een gezond gewicht behoudt dat de kans op bekende welvaartsziekten aanzienlijk afneemt.

Dat is dus gericht op voorkomen maar niet op genezen. Ben je echt ziek? Dan zal ik je altijd doorverwijzen naar een specialist als een huisarts. Je krijgt bij mij geen pillen, shakes of kruidenmengsels die je niet nodig hebt. Ik vind het zo jammer. Aan de ene kant blijven we zoeken naar elke keer weer een nieuwe oplossing in de vorm van pillen, een therapie of het nieuwste dieet. Terwijl de echte oplossing zo dichtbij is…

Misschien is het een idee om daar eens over na te denken. Die oplossingen buiten jezelf gaan je namelijk niet brengen wat je zoekt. We hebben het hier over ons lijf en onze gezondheid! Daar mag je best zelf wat tijd en aandacht aan besteden en zo moeilijk is het niet. Dus kom achter je laptop vandaag en ga een stukje wandelen voor beweging en daarna gewoon terug naar de basis en zelf gezond koken. Zonder rare potjes, pillen, poeders of pakjes. Dan heb je al die onzin niet nodig.

Laat je door die hypes of zelfbenoemde experts geen angst of onbewezen theorieën aanpraten. Ga niet op eigen houtje goochelen met je gezondheid.????

Er bestaat geen gevaarlijke voeding tenzij je een ernstige allergie of intolerantie hebt. Daar kun je je voor laten testen bij de huisarts. De meeste mensen hebben geen supplementen nodig wanneer je via normale voeding voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk goed na voordat je beslist om voedsel te elimineren, of zo maar allerlei pillen of sapjes te gaan nemen. Bespreek je twijfels met een gewichtsconsulent een diëtist of je huisarts! ????

Wanneer je dit een goed artikel vindt, deel het dan met een vriend of vriendin die hier iets aan heeft!

P.S. Als reactie op een bericht dat ik hierover al een keer eerder had geplaatst in m’n insta stories schreef iemand: “Monique, jij zegt ook dat je leefstijldeskundige bent, waarom zou ik jou dan wel moeten geloven?”

Ten eerste omdat ik een wel geaccrediteerde opleiding tot gewichtsconsulent heb gedaan. Ten tweede is het helemaal aan jou of je mij wel of niet geloofd. Ik vind het  juist fijn dat je kritisch bent! Want ik werk het liefst met mensen die een beetje in mij maar vooral in zichzelf geloven.

Je kunt hier een gratis kennismakingsgesprek met mij inboeken wanneer je vragen hebt over het programma; Blijvend afvallen door een gezonde leefstijl dat 1 op april begint.

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique