Wat zijn jouw eetgewoontes? Kom erachter en verander je gedrag.
Ik wil je uitdagen om eens bewust te kijken naar je eetgewoontes. Het zal het je waarschijnlijk opvallen dat we vaak iets eten omdat het zo hoort of omdat we dat gewend zijn. Dat is niet altijd even handig…
Wil jij graag meer inzicht in je eetpatroon? Ik deel in dit korte artikel een oefening met je die je inzicht geeft in je gewoontes.
Dit herken je misschien wel: Vlees bij de avondmaaltijd. Een toetje na het eten. Taart op een verjaardag en wijn op een feestje. Zomaar wat eetgewoonten die ik regelmatig tegenkom in de eetdagboeken van de vrouwen die ik help. Wanneer je gezonder wilt eten zijn deze gewoonten misschien niet zo effectief.
Dat gewoonten zo belangrijk voor ons zijn, is niet voor niets.
- Het is fijn dat wanneer je ’s ochtends vroeg wakker wordt geroepen door je jongste, je op de automatische piloot kunt douchen, aankleden en de boterhammetjes smeert.
- Ook is het bij boodschappen doen handig dat je ongeveer hetzelfde koopt wanneer je na je werk nog met een vermoeid kind door de supermarkt moet. Je kent de route in de winkel of je klikt bij het online bestellen maar weer eens op de herhaalknop.
Daarnaast geeft een gewoonte ook een lekker vertrouwd gevoel. Zo kun je enorm uitkijken naar die heerlijke cappuccino om 10 uur.
Ondanks dat gewoonten vaak handig en prettig zijn, is het tegenovergestelde ook waar.
Denk maar eens aan je collega die trakteert op gebak op het werk. Wil je dat stuk taart dan echt wel? Of die vriendin die je glas wijn al heeft volgeschonken voordat je nee kunt zeggen…
Tijdens mijn werk als food en lifecoach hielp ik een klant bij het afvallen. Ik bekeek haar eetdagboek om te kijken welke eetmomenten ze kon veranderen. Zo stelde ik voor om het toetje met fruit en yoghurt na het diner ’s middags of ’s avonds tussendoor te eten. Dan kon ze daar de plakken ontbijtkoek mee vervangen, die ze nu vaak nam als ze om vier uur snacktrek kreeg. Ze keek me verbaasd aan: een toetje na de avondmaaltijd, dat hoort gewoon zo!
Gewoonten kunnen dus erg hardnekkig zijn en je doelen behoorlijk in de weg zitten.
Als je je er niet bewust van bent, kun je er ook niets aan doen. Daarom besteed ik binnen mijn HEALTH Methode heel veel tijd aan bewustwording. Je kunt je gedrag namelijk alleen veranderen wanneer je jezelf beter leert kennen en als je weet en begrijpt waarom en hoe je dingen doet.
Een goede manier om inzicht te krijgen in je eetpatroon is het bijhouden van een mindful eetdagboek.
Je houd daarin onder andere bij:
- Wanneer je wat eet;
- Waarom je wat eet. Eet je omdat je honger hebt? Omdat het zo hoort? Het is lunch-, koffie-, diner-, theetijd? Omdat je het verdient? Of misschien heb je een andere reden?
- Wat je voelt voor en na het eten.
Op deze manier wordt je je bewust van wat je doet en krijg je inzicht in waarom je dit eigenlijk doet.
Vervolgens ga je bedenken of dat wat je eet wel past bij jouw doel.
Dat doel kan bijvoorbeeld zijn: Gezonder eten met je gezin door meer groenten en fruit eten of minder vlees. Vergelijk jouw eetpatroon eens met de adviezen voor goede voeding die je vindt onder de link naar de website van de gezondheidsraad. (zie bronnen)
Misschien vind je het best lastig en verwarrend om zelf op zoek te gaan naar betrouwbare en praktische informatie over goede voeding? Dan is de workshop: Je bent wat je (w)eet echt iets voor jou. Daarin leer je in 10 dagen niet alleen wat echt gezond is en waarom, maar ook hoe je lekker makkelijk goede keuzes maakt in de supermarkt en je keuken.
Bronnen
- de Vries, J. H. M., de Boer, E. J., & Hulshof, K. F. A. M. (2013). De voedingsanamnese. In Informatorium Voeding en Diëtetiek-Voedingsleer(pp. 647-687). Bohn Stafleu van Loghum, Houten.
- https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
bewustwording, eetdagboek, eetpatroon, gewoontes, inzichten, leefstijl strategie, maaltijdplannen, tips