fbpx
waarom vinden we alcohol drinken zo normaal

Waarom vinden we het drinken van alcohol zo normaal?

Het is een onderwerp waar vaak nogal vaag over wordt gedaan door voedingsgoeroes, want de boodschap is niet wat jij als volger graag wilt horen. Dus lullen ze er maar een beetje overheen, noemen het balans of prijzen het zelfs aan… Ik heb het natuurlijk over alcohol.????

Zo zag ik laatst bij een behoorlijk bekende voedingscoach de post: “Waarom je gin moet drinken” voorbij komen. De strekking was dat gin is gemaakt van jeneverbessen en dat die gezond zijn… Wat een BS! Er zit werkelijk niets in zo’n bes dat opweegt tegen de schadelijke effecten van alcohol. Ik kan me echt boos maken over zo’n slecht advies!????

Bekijk deze video waarin Hoogleraar Kees Kramers van de Radboud Universiteit in slechts 2 minuten uitlegt wat de schadelijke gevolgen van alcohol zijn.

De waarheid is dat wat de voedingsindustrie je soms ook probeert wijs te maken er echt geen enkele reden is om alcohol te drinken voor je gezondheid. Te veel alcohol (meer dan een 1/2 glas per dag voor vrouwen) brengt bewezen schade aan in je lichaam en verhoogt o.a. het risico op borstkanker.

En als lange termijn risico’s niet genoeg indruk maken: Alcohol is een echte dikmaker, want vloeibare suiker. Zeker in combinatie met alle extra calorieën die je vaak al binnen krijgt tijdens deze gezellige dagen. Geloof me, ik had je ook liever iets leukers verteld, maar dit is wat het is.????

Sluit jij je ogen voor de gevolgen van alcohol?

NU KUN JE HET VOLGENDE DOEN:

Je ogen ervoor sluiten en elke keer dat je drinkt goedpraten voor jezelf: Ik had het even nodig om te ontspannen. Of, ach een glaasje hoort erbij.

Weet je, dat doen we allemaal. Het is volkomen menselijk om “foute” beslissingen goed te praten. Er is zelfs een prachtig woord voor in de psychologie: confirmation bias ofwel: voorkeur voor bevestiging. Maar als je weet dat dat is wat je doet, kun je je ook bewust worden van die gedachten en je afvragen; Wil ik dit echt wel?

Realiseer je dat je ook een voorbeeld functie hebt voor je kind(eren). Ik zie in mijn omgeving dat ouders dit een lastig en confronterend onderwerp vinden. Je kunt je kind wel verbieden om te drinken maar als jij bij elke gezellige gelegenheid een fles wijn opentrekt, geef je je kind het signaal: alcohol hoort er nu eenmaal bij. Het zit zo ingebakken in onze cultuur.

Toch denk ik dat het goed is om je bewust te zijn van je eigen relatie met alcohol. Inmiddels weten we veel meer over de schadelijke effecten. Als alcohol nu uitgevonden zou worden, zou het nooit door de gezondheidkeuring en in de winkels terecht komen. Vraag je dus af welke boodschap jij aan je kind mee wil geven. ????

Ik houd zelf ook echt van een glas goede wijn bij een diner of op vakantie met een groep vrienden. Dat hoort voor mij bij genieten en ja, dan neem ik de risico’s op de koop toe. Maar ik ben me er wel bewust van dat het een ongezonde keuze is.

Dat heeft ertoe geleid dat ik al ruim 3 jaar doordeweeks niet meer drink en ook niet meer uit gewoonte. Als ik echt zin heb, lekker! Maar ik kwam erachter dat ik heel regelmatig mee dronk. Omdat iemand anders een fles open maakte. In onze vriendengroep wordt veel gedronken en ook mijn ouders en man zijn niet vies van een wijntje. Dat maakte het in het begin best lastig want ja, het is soms echt ongezelliger. Toch wegen de voordelen voor mij niet meer op tegen de nadelen en daarom laat ik de wijn vaak aan me voorbij gaan.

Dat zorgt ervoor dat ik veel beter slaap en dus ook veel minder moe ben dan daarvoor. De energie die me dat oplevert kan ik nu mooi gebruiken voor het schrijven van dit soort stukjes en misschien zet ik je aan het denken.

Ik ben de laatste om je te vertellen dat je niet meer mag drinken, dat moet je lekker zelf weten. Maar ik denk wel dat het verstandig is om je eens af te vragen waarom we het allemaal zo normaal vinden om te drinken. Sterker nog, dat het in ieder geval in mijn familie en vriendengroep “saai” en “ongezellig” is om tijdens een feestje geen alcohol te drinken.

Ik begrijp heel goed dat het lastig is om gewoontes te doorbreken en daarom wilde ik je een beetje op weg helpen. Wil jij weten hoe je kunt genieten en tegelijk eenvoudig gezondere keuzes kunt maken tijdens de feestdagen?⠀

Download het GRATIS MAG-E-ZINE

Download nu het GRATIS MAG-E-ZINE dat ik heb gemaakt waarin ik je leuke tips en lekkere recepten geef voor gezondere feestdagen. Mijn cadeautje voor jou tijdens deze drukke dagen!⠀

Schrijf je hier in: https://mindfoodhappiness.nl/aanbod/tips-gezonde-feestdagen/

MET BONUS CHECKLIST voor de kerst, dat scheelt je weer tijd en stress.⠀


Liefs, Monique⠀

alcohol, bewustwording, keuzes, ongezond

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique