Basis Recept en Tips voor Gegrilde Groenten
Veel paprika, aubergine, courgette, venkel en ui in huis?
Een ovenplaat vol gegrilde groenten is snel gemaakt en een lekkere manier om restjes op te maken. Ook zijn gegrilde groenten juist handig om mee te nemen in een maaltijdplan. Je kunt er een hoop tegelijk grillen in de oven. Het is een kwestie van snijden en verder heb je er geen omkijken meer naar. Heb je de komende dagen een makkelijke portie groenten voor op brood of door de salade, zo voor het grijpen!
Er zijn drie methodes om groenten te grillen:
1. Op de barbecue, maar dan hebben die plakken nogal snel de neiging tussen de spijlen van het roosterdoor te zakken. Werkt wel prima voor grotere plakken van bijvoorbeeld aubergine en courgette. Heb je kleinere stukken over? Maak en dan gegrilde groentenspiezen van! Bijvoorbeeld met stukken courgette, paprika en kerstomaatjes.
2. In de grilpan. Dat werkt prima, nadeel is wel dat het niet echt snel gaat en je moet er de hele tijd bijblijven.
3. Onder de gril van de oven. Dit is verreweg het handigst, maar dan heb je natuurlijk wel een geschikte oven nodig. Gegrilde groenten zijn heerlijk bij gegrilde kip, die je trouwens ook prima tegelijk op de bakplaat kunt meegrillen.
Tip! Kliekje over?
Bewaar de gegrilde groenten in de koelkast en leg de volgende dag een laagje tussen je tosti met kaas of bovenop een geroosterde boterham met hummus. Of maak clubsandwiches met gegrilde kip, gegrilde groenten en een laagje mayonaise.
Je kunt de gegrilde groenten ook verder verwerken: maak er een groentehummus van, saus of soep of verwerk ze in een salade. Je ziet, er zijn opties genoeg. Kies wat bij jou past
Basisrecept Gegrilde groenten
Je kunt deze groenten vervangen door andere groenten of in andere verhoudingen. Gebruik gewoon lekker wat je die nog hebt liggen.
Voor 4 personen:
1 aubergine, in ronde plakken van 1 cm
1 courgette, in dunne lengteplakken
1 rode paprika
1 gele paprika
1 venkelknol in dunne plakken
2 rode uien, in grove parten
2 takjes rozemarijn
2 tenen knoflook, geplet
30 ml olijfolie, 2 el
verse basilicum
1 eetlepel balsamicoazijn
versgemalen peper en zeezout
Zo maak je de gegrilde groenten:
Leg de aubergineplakken in een vergiet, bestrooi met zout. Laat de aubergineplakken een kwartiertje staan en dep dan het vrijgekomen bruine vocht eraf met keukenpapier.
Was de paprika’s, verwijder steel en zaadlijsten en snijd in flinke stukken. Hussel de groenten met wat olijfolie door elkaar.
Bedek een ovenplaat met bakpapier. Schik hierop plakken aubergine, courgette, paprika en venkel en bestrooi met peper en zout. Leg de knoflooktenen ertussen.
Schuif de bakplaat hoog in de oven, vlak onder de hete gril. Bak 10 à 15 minuten tot de groenten beginnen te kleuren. Neem de plaat eruit en keer de groenten om met een tang. Leg uienparten en rozemarijn ertussen en gril nogmaals 10 minuten. Let op dat ze niet zwart kleuren.
Schik de groenten van de bakplaat op naar een schaal, bestrooi met zeezout, peper en blaadjes basilicum. Besprenkel naar smaak met balsamicoazijn.
Bon Appetit!
duurzaamheid, gezonde voeding, gezondeten, groenten, Recept, Restjes, tips