Mijn 10 Beste Tips voor het Kopen, Bewaren en Verwerken van groenten en kruiden
We willen allemaal duurzamer eten toch? Dat begint al bij het boodschappen doen. Bewaar jij je verse producten op de juiste manier zodat ze langer goed blijven en weet jij wat je met restjes kunt doen? Ik help je op weg en deel mijn 10 beste tips voor het kopen, bewaren en verwerken van groenten en kruiden met je.
Ik begin maar meteen met de allerbeste tip, dan heb je die vast in the pocket!
1.Denk vooruit bij het kopen van groenten.
Want wat je niet gebruikt hoef je niet te kopen en dan ook niet weg te gooien. Dat lukt het beste wanneer je een maaltijdplan maakt zodat je een boodschappenlijst mee hebt tijdens het boodschappen doen. Op die manier weet je precies hoeveel je nodig hebt en houd je dus minder over.
2. Check voordat je gaat plannen de fruitschaal en de groentela van de koelkast.
Gebruik de groentela waarvoor hij bedoeld is, namelijk groenten bewaren. Zorg dat je vooral gesneden groenten en ‘halfjes’ goed verpakt en apart legt zodat je duidelijk kunt zien wat je nog in huis hebt. Kijk erin, iedere keer als je een lijstje maakt of boodschappen gaat doen. Wat ligt er nog in, wat moet nu echt op? Wat kun je ervan maken?
Maak dat het startpunt voor je maaltijdplan en verzin of zoek er een lekker gerecht bij. Ik bouw standaard een “restjesdag”in in mijn weekplan waarop we de restjes groenten en kliekjes opmaken. Fruit gaat in een smoothie, bruine bananen in pannenkoekjes. Van een restje rijst, kip en kool maak je in een mum van tijd een roerbakgerecht. Check voor meer inspiratie de recepten op deze website.
3. Bewaar groenten en fruit op de juiste temperatuur
Niet alle groenten kunnen tegen kou. Denk aan uien, tomaten, courgettes, aubergines, mango’s, avocado’s en andere (sub) tropische gewassen. Over het algemeen kun je aanhouden: Wat in de supermarkt of bij de groenteman niet in de koeling ligt, hoeft thuis ook niet in de koelkast. Zoek er een koele, droge plek voor, bijvoorbeeld de kelder of voorraadkast.
Nog beter: Leg ze in zicht op een schaal op tafel of in de keuken leggen. Doordat je ze dan vaak ziet, is de kans groter dat je gezond fruit pakt in plaats van een ongezonder tussendoortje. Nadeel: door de warmte rijpen ze sneller.
Vind je het fijn om wat groenten voor te snijden? Dan moet je die daarna ook afgesloten in de koelkast bewaren en binnen 3 dagen gebruiken. Druiven, appels, bloemkool, broccoli, aardbeien en eieren bewaar je liever wel in de koeling.
4. Kies liever zo min mogelijk voor voorgesneden groenten
Voorgesneden groenten bederven namelijk veel sneller dan hele groenten. Bederf begint namelijk op de snijvlakken. Gesneden groenten drogen ook sneller uit. Bovendien zijn ze duurder en vaak verpakt in plastic dus niet echt een duurzame keuze.
Koop voorgesneden groenten en wokmixen het beste alléén als je van plan bent ze dezelfde of volgende dag te gebruiken. Als je alleen voor jezelf of een klein gezin kookt en voldoende hebt aan een kleine verpakking, dan kunnen voorgesneden groenten natuurlijk wel een handige en duurzame optie zijn.
5. Hou de groentela en de fruitschaal schoon
Om te voorkomen dat de verse groenten infecteren door achtergebleven micro-organismen is het belangrijk om de groentela goed schoon te houden. Dit geldt ook voor de fruitschaal: regelmatig schoonmaken met een warm sopje met een beetje afwasmiddel scheelt enorm in het tempo waarin fruit bederft.
6. Pep je verlepte sla en kruiden weer op
Is je sla of spinazie verlept? Leg de blaadjes in koud water met ijsblokjes. Deze truc werkt ook perfect met slappe groene kruiden zoals peterselie, koriander, basilicum of munt.
7. Kies ook voor diepvriesgroenten en groenten in glas of blik.
Wist je dat diepvriesgroenten een heel goede keuze zijn? Ze worden kort na het oogsten verwerkt en daardoor behouden ze nog veel van hun voedzame stoffen. Ook zijn ze altijd “in het seizoen” en daarom een goedkope en duurzame keuze. Bovendien zijn ze lang houdbaar, dus handig om op voorraad te hebben. Je kunt precies afgepaste porties gebruiken en hebt geen snijafval. De fabrikant natuurlijk wel, maar die werkt efficiënter. Dus per saldo zijn ze gunstig voor de afvalberg en je portemonnee.
Zo heb ik zelf bijvoorbeeld altijd grove spinazie, doperwten, groene asperges, rijpe stukjes banaan, bosvruchten en mango in de vriezer liggen. Ik gebruik ze door de soep, pasta of curry en het fruit voor in de yoghurt of als nice cream.
8. Verse kruiden kun je prima invriezen
Groene kruiden verliezen hun frisse kleur en knapperige structuur in de diepvries, maar niet hun smaak. Geen probleem dus als je ze meekookt in een soep of saus. Ze zijn na het ontdooien echter niet meer geschikt voor salades of als garnering.
Peterselie, munt en bieslook kun je dus prima invriezen. De kruiden zijn ongeveer 12 maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Zo vries je de kruiden in:
1. Was de kruiden.
2. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
3. Snijd de kruiden fijn of grof.
4. Verpak ze in kleine porties in boterhamzakjes of doe de kruiden met wat water in een ijsblokjeshouder.
5. Vries ze zo snel mogelijk in.
Verse kruiden: in de koelkast
Verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek.
Verse kruiden: drogen
Kruiden met stevige blaadjes, zoals oregano, rozemarijn, munt, salie en tijm zijn geschikt om te drogen. Gedroogde kruiden behouden meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer negen tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliezen de kruiden een groot deel van hun smaak en geur.
Zo droog je kruiden in ongeveer 2 weken:
1. Leg de blaadjes op een schone en droge theedoek.
2. Keer ze regelmatig om.
3. Als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
4. Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.
Drogen kan ook op een stuk keukenpapier in de magnetron. Een gemiddelde tijd is 4 minuten op 650 Watt.
9. Koop Kruidenplanten
Gebruik je vaak groene kruiden, koop dan plantjes en zet die in de vensterbank van de keuken. Dat staat nog leuk ook. Biologische groene kruiden in pot gaan echt veel langer mee dan de gewone gesneden uit de supermarkt. Laat het beschermende folie eromheen zitten en geef ze regelmatig water.
10. Toch nog restjes over? Maak er wat van!
Door de salade:
Restjes gegrilde groenten, gekookte speciebonen of groene asperges zijn heerlijk door de salade. Heb jee een restje (gekookte) aardappelen over? Maak dan deze heerlijke frisse aardappelsalade!
Gezond tussendoortje:
Wortels, bleekselderij of éen halve paprika over? Snijd ze in lange sticks en zet op tafel als lekker gezond tussendoortje met kruidenmayonaise, hummus of met een andere dip erbij.
Saus of Soep:
Zijn je tomaten, paprika, courgette, prei, lente-ui niet zo fris meer? Niet gelijk weggooien! Ze zijn nog prima om er een pastasaus, gebonden soep of curry mee te maken. Verwijder verlepte bladen en snijd lelijke plekjes er ruim vanaf. Verdeel wat je overhoudt in kleine stukjes en roerbak of stoof ze.
Wil je nog meer leuke duurzame tips hoe je voedselverspilling kunt voorkomen? Lees dan hier verder.
Als laatste nog een Extra Tip:
Vraag jij je af hoe lang je iets kunt bewaren dat je hebt gekocht of klaargemaakt? Het Voedingscentrum heeft een handige tool op de website waar je voor meer dan 2000 producten voor en na bewerking kunt opzoeken hoe lang je ze kunt bewaren. Je vindt hem hier: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren.aspx
Bewaren, duurzaamheid, gezonde voeding, groenten, Kruiden, Restjes, tips