fbpx
Gezondheidscoach Monique Lapperre

Mijn Ongezouten Mening over Gezondheids Goeroes:

Ik geloof in eerlijkheid en heb een duidelijke mening. Een mening die misschien voor sommigen ongemakkelijk is. Een mening die vast niet iedereen met me deelt. Maar het is wel mijn mening en het is een van de belangrijkste redenen waarom ik doe wat ik doe.

Goed. Ik zal het maar gewoon zeggen. Dan weet jij ook meteen waar je aan toe bent.

Ik vind dat er tegenwoordig een wildgroei is aan online foodies en gezondheidsgoeroes. En dat veel van de diëten, supplementen, essentiele olie of andere hypes die ze aanbieden, vooral bedoeld zijn om hun eigen portemonnee te spekken. Dat ze vaak niet gehinderd door wetenschappelijke kennis van voeding en het lichaam adviezen en online programma’s aanbieden die vooral op de pijn en angst van cliënten inspelen zonder structureel resultaat.

Ik vind het onethisch dat je geld verdiend aan andermans onzekerheid terwijl je weet dat jouw “oplossing” bewezen niet werkt. Ik wind me regelmatig op over mensen die zichzelf breinexpert, hormoonspecialist of voedingscoach noemen terwijl ze daar nooit een noemenswaardige opleiding voor hebben gedaan. Je kunt tegenwoordig in een paar weken of zelfs een paar dagen een certificaat halen van een of ander zelfbenoemd instituut en jezelf geneeskundige noemen. (Wist je dat dat geen beschermde titel is?)

Ik geloof echt wel dat de meeste geen slechte intenties hebben, maar er zijn er heel wat die niet per se geschikt zijn om jou te helpen bij de ingewikkelde reis naar een gezondere leefstijl. Een aantal zijn er uberhaupt niet op uit om een verandering te creëren maar gebruiken jouw verlangen naar een slank lichaam als een mooi verdienmodel.

There I said it..

Laat ik vooropstellen dat ik een groot voorstander ben van online ondernemen, workshops en programma’s.

Echt. Online leren is te gek.

Wie had 6 jaar geleden, toen ik na een burn out de modewereld vaarwel zei, gedacht dat ik me als online gezondheidscoach zou certificeren en honderden ouders zou helpen on betere keuzes te maken? Ik niet, but I did it. En wat is het leuk om online te leren! Wil je leren om je kinderen mooi te fotograferen? Wil jij jouw zakelijke skills verbeteren? Of wil jij jezelf gezonder maken en je eetgewoontes aanpakken, minder stress en zelfverzekerder worden?

Dan hoef je niet langer avonden of weekenden in een saai lokaal te zitten en naar een suffe presentatie te kijken om dat te leren. Nee je kunt gewoon leren waar jij dat wilt! Lekker in je eigen huiskamer met een kop thee erbij. Want overal is wel een online cursus, training of programma voor. Dat is toch geweldig? Nieuwe kennis is overal en ligt voor het oprapen!

Time is Now card

Maar waaraan herken je een goede en betrouwbare online gezondheidscoach?

Ik heb zelf ook geinvesteerd in vele trainingen, cursussen en online programma’s gevolgd. Aan de ene kant voor onderzoek, om eens te kijken hoe de programma’s in elkaar staken. Aan de andere om zelf nieuwe kennis op te doen. (Ik word heel gelukkig van nieuwe dingen leren!).  Maar je raad het al; die vielen vaak tegen. 

Aan de marketing van het kennisproduct lag het niet. Die was meestal geweldig… ik werd via Tell Sell achtige methodes overgehaald en ik ging er voor! Maar als ik cursus dan volgde werd ik teleurgesteld. De informatie was erg voor de hand liggend en bleef steken op Viva niveau. Niets mis met de Viva, die is vermakelijk, maar niet iets waar je veel geld aan uitgeeft omdat je verwacht dat het je verder helpt. Soms waren de lessen onsamenhangend of de begeleiding onprofessioneel. Ik voelde me dan als deelnemer aan mijn lot overgelaten. Soms zelfs bedrogen of een beetje dom omdat ik in de mooie beloften was getrapt. 

Anderen helpen om dingen te leren en blijvende gewoontes te creëren lukt niet alleen met wat video’s op Instagram en een in elkaar geknutseld werkboekje. Als ‘iets zien en weten’ voldoende zou zijn, dan zouden we moeiteloos gezond blijven en had niet de helft van Nederland last van overgewicht!

Dat is wat mij onderscheid. Als ik een training of een programma aanbiedt, gaat het niet alleen om wat ik allemaal aan kennis te delen hebt. Het gaat er in de eerste plaats om hoe ik jou kan helpen om zelf je leven te beïnvloeden en blijvend te veranderen! Het gaat niet om mij, maar om jouw behoeften. 

coach

Als je dus aan mij vraagt waar je bij een goed programma vooral op moet letten?

Kijk niet alleen naar de inhoud of naar hoe meeslepend het verhaal is van degene die de cursus aanbiedt, maar vooral naar het leerproces dat je krijgt aangeboden. Twijfel je nog tussen programma’s? Vergelijk ze dan eens met elkaar door de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Hoe leer jij het beste en sluit het leerproces in de training aan bij jouw behoeften?
  2. Zit degene die de cursus heeft gemaakt didactisch gezien op jouw niveau? 
  3. Wordt de inhoud zo aangeboden dat jij er structureel (dus op de lange termijn) iets aan hebt? 
  4. Neemt het programma je in logische stappen mee? 
  5. Is er een goede mix van lees, luister, kijk en doe-opdrachten? 
  6. Krijg je wetenschappelijk onderbouwde oefeningen die je inzichten opleveren? 
  7. Wie geeft er feedback op je antwoorden en vragen?
  8. Is er een professionele coach om je te begeleiden bij je veranderproces? 

Een groep van honderden leden op Facebook is gezellig hoor en kan heus leerzaam zijn, maar het is niet hetzelfde als een betrokken coach die jou persoonlijk of in een kleine geselecteerde groep verder helpt. Een sterk programma maakt echte impact en lost jouw probleem in ieder geval deels op.

Ik heb zelf in veel programma’s en trainingen dus de persoonlijke aandacht en de logica van het leerproces gemist. De échte kwaliteit waardoor je aan het einde echt het gevoel hebt dat je bent gegroeid. Dat is zo’n gemiste kans! Gelukkig waren er ook hele goede workshops bij en van beide leerde ik daardoor wat ik beter of anders wilde doen. Want juist met een online programma of training kun je als coach zo veel meer waarde bieden dan alleen offline!

En weet je? Ik begrijp wel een beetje waarom die programma’s vaak tegenvallen.

Want mensen iets leren is een vak. Het is niet voor niets dat er alleen gediplomeerde mensen voor de klas staan op onze scholen. En ook online mag je kwaliteit, impact en leerrendement verwachten als je deelneemt aan een programma of training. Daar betaal je tenslotte voor! 

Deels ligt het resultaat wat je uit een programma haalt bij jou als deelnemer. Het gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet wel aan de slag met de opdrachten. Ben je niet genoeg gemotiveerd, dan zal je weinig opsteken van een training. Maar zelfs die motivatie is voor een deel mijn verantwoordelijkheid als ‘kennisaanbieder’.  Ik heb me daarom verdiept in allerlei manieren en trucs om je maximaal te stimuleren en te motiveren tijdens het volgen van de programma’s. 

Als gezondheidscoach leerde ik niet alleen de nieuwste wetenschappelijke inzichten over voeding, gezondheid en verander psychologie maar ook over hoe ik kennis kan overbrengen op een manier waar jij als cliënt iets mee kunt. Daarnaast volgde ik nog een cursus aan de Open Universiteit over wat de beste methodes zijn om online les te geven. Mensen echt iets leren op een fijne, leuke, ontspannen manier, hen over valkuilen en obstakels heen laten stappen en laten shinen als ze het geleerde toepassen in de praktijk vind ik te gek.

Het is mijn doel om op een professionele manier echt verandering te creëren voor jou.

Om een product te maken en aan te bieden van hoge kwaliteit dat inspirerend en leuk is om te volgen. Waardoor je nieuwe inzichten krijgt en het vooral echt gaat doen!

Ik doe je een belofte: Als je bij mij een online workshop of programma volgt, gaan wij samen voor échte impact en voor kwaliteit. Ben je benieuwd of er ook een programma is dat aansluit bij jouw behoefte? Bekijk hier het aanbod.

Coaching, Gezondheidscoach, Online workshop, tips

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique