fbpx
Monique en Sierra voor feestdagen tips

Met deze 10 tips hebben je kids de fijnste feestdagen ooit! En jij dus ook ;.)

Als ondernemende moeder begrijp ik hoe lastig het kan zijn om er elk jaar weer iets bijzonders van de feestdagen te maken. Misschien zie je door alle drukte op tegen de kerst, en dat is volkomen begrijpelijk. Vergeet niet ook een beetje te genieten. Het is toch een bijzondere periode van het jaar die je samen met je gezin in een feestelijke stemming kunt afsluiten.

Zelf ben ik dol op deze periode maar moet ik wel goed oppassen dat ik niet doorsla in alle ideeen die ik graag wil maken, bakken en versieren. Uiteindelijk gaat het om het samenzijn met je gezin en wanneer ik druk ben, schiet juist die aandacht voor mijn kind er nog wel eens bij in, dat herken je vast wel. :.) Uiteindelijk worden we toch het gelukkigst van een blij kind en daarom maakte ik een mooi lijstje voor je met dingen die daarvoor kunnen zorgen.

Met deze tips hebben je kids de gezelligste feestdagen ooit! En jij dus ook. ;.)

Tip 1. Vertel de kinderen wat ze kunnen verwachten zodat ze zich daarop kunnen voorbereiden.

Het is voor veel kinderen fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Ik maak altijd zelf een adventskalender waarin ik niet alleen cadeautjes maar ook briefjes stop waarop dingen staan die we samen gaan doen. Bijvoorbeeld naar een kerstfilm of voorstelling maar ook voorbeelden van kerst knutsel ideeën die je samen kunt maken zoals het maken van een menukaart of leuke kerstballen. Voorbeelden van adventskalenders die je zelf kunt maken vind je op mijn Pinterest inspiratie bord onder KERST.

Dit jaar ga ik samen met mijn dochter Christmas crackers maken. Dit leuke voorbeeld vond ik op Etsy en heb ik als inspiratie gebruikt.

Sneeupop christmas crackers zelf maken
Sneeuwpop christmas crackers zelf maken

Wil jij ze ook zelf maken, dan vind je hier hoe je dat kunt doen: Ga naar de beschrijving.

Op deze site vind je trouwens nog meer leuke knutsel ideeen.: http://www.detop100.nl/kerst-knutsel-ideeen/

Tip 2. Laat iedereen meehelpen.

Organiseer jij het kerstdiner? Hou het lekker simpel en zorg voor gerechten die je van voren klaar kunt maken of die lekker in de oven kunnen zodat jij je handen vrij hebt. Geen keukenprins of prinses? Laat dan iedereen een gang maken. Zo ben je niet verantwoordelijk voor alle inkopen en kun je op de avond zelf ook nog eens aan tafel zitten.

Ben je van plan zelf in de keuken te gaan staan voor het kerstdiner? Maak het jezelf niet te moeilijk en ga voor simpele gerechten die je al eens hebt gemaakt.

Het is geen schande om hulp te vragen. Dus, laat alle gezinsleden, familie en vrienden wat bijdragen. Van eten voorbereiden, cadeautjes inpakken, klusjes uitvoeren, menukaarten maken, versieringen ophangen et cetera.

Zeker weten dat dat het een succes is en iedereen ontspannen kan genieten van feestdagen zonder stress. Wees blij met je gezin, de liefde die je ontvangt, de vrienden die je hebt, de kansen die je krijgt. Als jij je niet druk maakt over de onvolkomenheden, zal het anderen ook niet opvallen. Neem van mij en van Elsa aan, laat het los, laat het gaan ….

Liefde

Tip 3. Niets moet alles mag.

Of het nu met Sinterklaas, de kerstdagen of de jaarwisseling is, we moeten nogal veel. Je bent nog aan het uitpuffen van pakjesavond en de kerstboom moet al worden opgetuigd. Kerst kan voelen als een lange serie verplichtingen. Eerste kerstdag bij jullie, tweede kerstdag bij zijn ouders, je kent het wel. Het moet gezellig zijn. Het moet leuk zijn. Je moet je nette kleren aan. Maar van wie moet dat allemaal echt?

Bedenk rustig hoe je de feestdagen wilt doorbrengen en communiceer dit ruim van tevoren met je familie. Zorg ervoor dat je bij voorkeur één van de kerstdagen of kerstavond voor je eigen gezin reserveert. Bedenk wat jij en je gezin fijn vinden! Samen zijn, gezelligheid, verbondenheid, liefde, warmte… Omarm die emoties en gevoelens. Voel het, waardeer het en koester het, dat is het kostbaarste geschenk. Realiseer je dat niets moet en voel je tot niets verplicht, want alleen zo creëer jij je eigen feestdagen zonder stress.

Na Sinterklaas zijn veel kinderen aan het einde van hun latijn. De spanning, de pieten, het schoen zetten en de cadeaus – voor een kind kan dit ontzettend vermoeiend zijn. Houd het de periode tussen Sinterklaas en kerst dan ook rustig. Met weinig buitenschoolse afspraken en op tijd naar bed. Dan is je kind voor de kerst weer een beetje opgeladen.

Sloffen bij de kerstboom
Sloffen bij de kerstboom

Tip 4. Geef je kind bewust exclusieve aandacht.

Zelfs als jij je prioriteiten goed op een rijtje hebt, is dit een drukke periode en is het niet raar dat je kinderen wat minder aandacht krijgen. Feit is alleen dat kinderen geen boodschap hebben aan onze to-do lijstjes en de kans is groot dat ze zullen gaan zeuren om aandacht. Houd hier rekening mee en heb ook begrip voor je de behoeften van je kind. Zie het gedrag als een signaal je weer even extra te focussen op je kind.

Vergeet je kind geen exclusieve aandacht te geven, door al het regelen schiet dit er nog wel eens bij in. Even samen een rondje lopen met de hond samen met je kind is soms al genoeg om weer even in te checken bij elkaar en je kind het gevoel te geven dat je hem of haar echt ziet.

 

Tip 5. Let op angsten.

Die brave Kerstman, kan kinderen (net als Sinterklaas) toch veel angst aanjagen. Zo’n Kerstman zou best wel eens midden in de nacht door de brievenbus kunnen komen: hij kan tenslotte ook door de schoorsteen. Dit soort angsten zijn heel normaal en neem ze serieus, voor jouw kind bestaat zwarte piet of de kerstman echt. Je kunt samen met je kind bijvoorbeeld een brief schrijven waarin staat dat je niet wilt dat de Kerstman door de schoorsteen komt. Houd er rekening mee dat een klein kind door alle spanning een terugval kan krijgen door bijvoorbeeld weer te gaan bedplassen. Maak daar vooral geen probleem van en zie het als een teken dat je een stapje terug moet doen

 

Tip 6. Voorkom cadeaustress

Kijk een beetje uit met een overdaad aan cadeaus. Het is natuurlijk lief bedoeld van opa’s en oma’s, maar bij het zien van bergen cadeaus onder de boom, haken jonge kinderen snel af. Dat zijn te veel prikkels die een jong kind nog niet kan verwerken. Ik weet het, het is heel verleidelijk om je kind eens lekker te verwennen maar houd je toch een beetje in. Vooral als je ook Sinterklaas viert, dan komen je kinderen waarschijnlijk niets te kort. Je kunt ook bij het kerstontbijt al het eerste cadeau geven dan is de ergste spanning eraf.

Misschien een open deur, maar zorg ervoor dat ieder kind hetzelfde aantal cadeautjes krijgt en dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Kinderen lijken dat soms belangrijker te vinden, dan wat er daadwerkelijk in zit.

Cadeaus

Tip 7. Zo wordt het kerstdiner met kinderen een succes!

Bedenk van tevoren wat jij zelf wil en wat je kind aankan. Heb je drukke of nog heel kleine kinderen, dan kun je het traditionele kerstdiner ook gewoon laten voor wat het is. Je kunt ook een aparte kindertafel neerzetten. Laat de kinderen vooraf aan een gezellige tafel met lichtjes hun lievelingsmaaltijd eten en leg ze dan op tijd in bed.

Wil je ze toch mee laten eten, zorg dan dat ze goed uitgerust zijn, door ze tussen de middag een extra dutje te laten doen, rustig een boek met ze te lezen of een film te kijken. Tips voor het diner zelf: begin op tijd, houd het aan tafel zitten kort en (in elk geval voor de kinderen), zorg dat ze genoeg afleiding hebben in de vorm van kleurplaten, spelletjes, boeken en dvd’s.

Laat je kind meehelpen bij de voorbereidingen
Laat je kind meehelpen bij de voorbereidingen

 

Tip 8. Betrek je kind bij de activiteiten.

Ook leuk met iets grotere kinderen: wil je er een avondvullend programma van maken en meerdere gangen serveren, laat de kinderen dan meehelpen met de voorbereiding of het opdienen. Geef ze kleine porties Laat ze kiezen uit al het lekkers dat je hebt gemaakt en geef ze dat in kleine porties. Laat ze limonade uit een echt wijnglas drinken. Zo voelen ze zich groot en horen ze er echt bij.

Betrek je kind bij de activiteiten. Laat hem meehelpen door het menu of de kerstkaarten te versieren, een gerecht bedenken voor de kindertafel, de tafel feestelijk te dekken of geef hem een eigen kerstboompje om te versieren. Betrek je kinderen ook bij de maaltijd, laat ze iets kiezen wat ze willen eten en geef ze kleine klusjes. Zo hebben ze echt het gevoel deel uit te maken van het feest.

kersttafel kinderen

 

Tip .9 Ga verveling tegen

Hoe gezellig wij het ook vinden, voor kinderen kunnen de kerstdagen soms ook ontzettend saai zijn. Het zijn dagen van veel en lang aan tafel zitten, familiebezoekjes, binnen blijven en zich aan moeten passen aan kinderen van verschillende leeftijden die niet kun vriendjes of vriendinnetjes zijn. Plan daarom wat spelletjes tussendoor, leg knutselspullen en wat leuke voorbeelden klaar of ga even lekker naar buiten, dat is ook voor jezelf een goed idee. Laat ze rennen in het bos of op het strand of kijk samen naar de feestverlichting van de huizen en de tuinen in de buurt. Misschien heb je het stoepkrijt al weggeborgen, maar haal het maar weer tevoorschijn en maak een mooie kerst tekening in de tuin.

Niet actief, maar wel altijd een succes: samen een kerstfilm kijken of richt een aparte kamer met matrassen en een tv in waar kinderen lekker kunnen chillen.

 

Tip 10. Deel je verhalen

Door iedereen een verhaal te laten vertellen en naar elkaar te luisteren creëer je een groepsgevoel zodat niemand zich buitengesloten hoeft te voelen. Kinderen houden erg van verhalen van vroeger. Vraag oma bijvoorbeeld: hoe ze vroeger Kerst vierden bij haar thuis. Vraag de kinderen hoe de kerstviering op school kerst was? Wat is het verhaal achter de mooiste kerstbal in de boom? Hebben jullie een traditie binnen het gezin en zo ja, hoe is die ontstaan? Luister echt naar elkaar, en stel aanvullende vragen. Wat was het hoogtepunt van het jaar? Wat ga je volgend jaar anders doen?

Het hoeft niet allemaal mooi te zijn, juist niet. Wat was er ingewikkeld? Waar heb je het meeste van geleerd dit jaar? Wat vond je moeilijk?

Ook leuk om er een spelletje van te maken en iedereen 2 vragen op een briefje te laten zetten en dan om de beurt een vraag te trekken.

 

Extra Tip: Laat de kinderen ook wat vragen verzinnen en op een kaartje schrijven. Leg kaartjes klaar waarop ze de vraag kunnen schrijven en laat ze er mooie tekeningen bij maken.

Ik hoop dat je een heerlijke kerst tegemoet gaat met jouw familie en gezin. Laat me even weten of deze tips daarbij hebben geholpen. Ik kan niet wachten om jouw reacties of creaties te zien op Instagram, vergeet niet om me te taggen!

Wil jij graag weten wat je nog meer doen om de feestdagen gezond(er) en zonder stress door te komen? Schrijf je dan nu hier in en ontvang mijn gratis mag-e-zine met 10 geweldige tips, recepten en als BONUS EEN CHECKLIST zodat jij precies weet wat je de komende weken kan doen.

Gratis tips gezonde feestdagen zonder stress
Gratis tips gezonde feestdagen zonder stress

 

Liefs en succes met de tips!,

Monique

Kerst, kinderen, tips

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique