Het is een vraag die ik heel vaak krijg. Daarom heb ik een calculator gemaakt waarmee je dat simpel en snel uitrekent!
Hey, ik ben Monique. Als food en lifestyle coach help ik werkende moeders die graag gezond, energiek en slank willen worden en blijven. Je kunt bij mij terecht voor no nonsense advies waar je als drukke vrouw echt iets aan hebt.
Wanneer je af wilt vallen is het belangrijk dat je minder eet dan je aan energie nodig hebt. Ik hoor regelmatig van vrouwen dat ze hebben gelezen dat ze 2000 calorieën kunnen eten zonder aan te komen en voor de gemiddelde vrouw klopt dat advies ook wel. Alleen zit hier de crux. Je bent niet gemiddeld en hoeveel jij nodig hebt hangt af van je geslacht, je lengte , je leeftijd, je huidige gewicht en van je activiteit. Daar gaat het vaak mis bij het berekenen van je energiebehoefte.
Mensen zijn namelijk geneigd om hun calorie inname te onderschatten en hun activiteit (Hoe veel je beweegt en sport) te overschatten. Je moet echt behoorlijk veel bewegen om meer te kunnen eten. Als jij minder dan 3 keer per week intensief sport (bv 3 x 1 uur hardlopen en krachttraining) en je hebt geen beroep waarbij je veel lichamelijke handelingen moet doen, houd dan weinig tot lichte lichamelijke activiteit aan. Sport je wel 3 x intensief of vaker of heb je een beroep waarbij je veel moet lopen en tillen? Kies dan voor matige tot zware activiteit.
Begin met je lengte op te meten, want vaak gokken we maar een getal. Voor je paspoort maakt dit wellicht niet veel uit, maar voor het berekenen van je energiebehoefte maakt 5 centimeter wel verschil. Vul je gegevens dus goed in.
Met een simpele rolmaat en de hulp van een vriend is je lengte snel gemeten.
Stel daarna je huidige gewicht vast: Weeg jezelf bij voorkeur ‘s ochtend voor het ontbijt en zonder kleding.
In bovenstaande calculator heb je nu uitgerekend hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Maar hoeveel calorieën mag je wanneer je af wilt vallen? Wanneer je op een gezonde manier af wilt vallen (0,5 – 1 kilo per week) adviseer ik je per dag tussen de 500 en 1000 calorieën af te trekken van jouw dagelijkse energiebehoefte.
Ga nooit minder eten dan je aangegeven calorieën in rust behoefte. Ook die kun je aflezen in de uitslag van de calculator.
Mijn advies is om nooit minder calorieën te eten dan wat je nodig hebt in rust, zoals bij sommige diëten wel wordt geadviseerd. Als je dat doet val je wellicht sneller af maar pleeg je ook roofbouw op je lichaam. Naast vet verbrand je dan ook spieren en dat wil je voorkomen. Die spieren zijn belangrijk. Ze geven je lichaam vorm en kracht en verbranden zelfs energie wanneer je niets doet.
Langzaam afvallen is veel beter en gezonder. Je mag meer calorieën in een gezonde leefstijl dan bij een streng dieet. Dat is lekkerder en veel beter vol te houden waardoor je voorkomt dat je gaat jojo- en.
Naast je caloriebehoefte is het voor je gezondheid belangrijk om te weten of je gewicht gezond is dat kun je eenvoudig zien aan de hand van je BMI en je taille. Een nadeel van de BMI is dat er geen rekening wordt gehouden met deze vetverdeling. We weten dat met name het vet in en rond je buik (visceraal vet) voor gezondheidsproblemen zorgt en niet zozeer het vet op de benen en heupen. Daardoor kunnen zelfs mensen met een ‘gezonde’ BMI een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Om die reden is het verstandig om de uitslag van je BMI te vergelijken met de omtrek van je taille.
Meestal geven de BMI en de middelomtrek beide aan dat er sprake is van overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht. Als dat niet zo is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan.
Voor het meten van je taille heb je een meetlint nodig of een stuk touw en een rolmaat. Ga ontspannen rechtop staan, adem uit en meet de omtrek van het smalste deel van je buik, dus boven de heupen en onder de ribbenkast.
Leg het gemeten stukje touw langs de rolmaat en lees de centimeters af en vergelijk ze met de uitkomsten hieronder.
68 cm= Ondergewicht
68-80 = Gezonde middelomtrek
80-88 = Overgewicht
88 cm = Obesitas
< 79 cm= Ondergewicht
79-94 cm = Gezonde middelomtrek
94-102 = Overgewicht
>102 cm = Obesitas
Maak je doelen duidelijk en haalbaar, anders heb je geen idee waar je mee bezig bent. Als je je maaltijden laat bepalen door de waan van de dag eet je vaak saai, niet echt lekker of erger ongezond. Laat je niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan. Hiervoor is het nodig om jezelf een beetje te leren kennen. Bedenk wat jouw valkuilen zijn en wapen jezelf tegen deze verkeerde gewoontes.
Om een gezond gewicht te krijgen heb je een eetpatroon nodig dat bij jou en je gezin past. Het is daarom belangrijk om je huidige gewoontes eens kritisch te bekijken. Ben je benieuwd hoe veel energie jij en je kinderen eigenlijk nodig hebben op een dag? Dan kun je dat hier eenvoudig uitrekenen.
Als je dat lastig vindt kan ik je helpen bij het invullen van jouw ideale leefstijl. Ik denk met je mee over gezonde aanpassingen in je voeding, slaap, beweging en mindset en hoe die aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren.
Dat zijn praktische tools waarmee je je eetpatroon en je leefstijl positief veranderd. Hier lees je er meer over.
Je hoeft het niet alleen te doen.
Wil je lekkerder in je vel komen en ben je benieuwd of en hoe ik je kan helpen?
Stel je vragen aan me tijdens een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen wat je nodig hebt. Druk op de knop hieronder en maak nu een afspraak.
Laat je inspireren door makkelijke gezonde recepten die het hele gezin lekker vind! Van heerlijke vegetarische recepten tot mijn favoriete pasta met Italiaanse worstjes.
Wil jij een persoonlijk voeding- en/of leefstijladvies, afvallen door een slanke mindset, meer energie of gewoon lekker en tevreden in je vel zitten?
Bekijk hier welke oplossing er het beste bij jou past.
Eet je vaak hetzelfde en loop je regelmatig doelloos door de supermarkt omdat je geen idee hebt wat je nu weer moet eten? Met deze tips is dat verleden tijd!
Wil jij ook elke 2 weken een gratis dosis gezonde inspiratie in je mailbox? Schrijf je dan nu in!
[activecampaign form=1]