Wat zijn de gevolgen van over- en ondergewicht?
Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.
Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen en daarom is het beter om ze te voorkomen. Een gezonde leefstijl is daarbij erg belangrijk.
Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.
Voor wie geldt de BMI?
De BMI geeft een goede indruk of je een gezond gewicht hebt voor mensen van 2 tot 70 jaar. De BMI is vooral geschikt voor mensen met een normale bouw.
Het is een minder goede maat voor mensen die:
- erg klein zijn of juist heel lang
- een grote spiermassa hebben, bijvoorbeeld bodybuilders
- zwanger zijn
Volwassenen met een afkomst van Zuid–Azië of uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara krijgen een ander advies. Dit heeft te maken met een andere lichaamsbouw en het risico op ziekte. Het is dan al verstandig om af te vallen bij een BMI hoger dan 23 in plaats van 25. Mogelijk geldt dit ook voor Nederlanders van Noord-Afrikaanse, Hindoestaanse en Creoolse afkomst.