fbpx

Je wilt graag op een gezond gewicht blijven, misschien ben je bezig met afvallen?

Wil je weten of je echt moet afvallen voor je gezondheid? 

Scroll snel naar beneden en vindt gratis calculator waarmee je dat snel en simpel uitrekent. Meten is weten!

Hey, ik ben Monique. Als food en lifestyle coach help ik werkende moeders die graag gezond, energiek en slank willen worden en blijven. Je kunt bij mij terecht voor no nonsense advies waar je als drukke vrouw echt iets aan hebt.

Of je een gezond gewicht hebt, kun je hier meten met de Body Mass Index (BMI) én je middelomtrek. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.

Wat is BMI?

Je kunt je BMI berekenen met de BMI-calculator.  BMI staat voor Body Mass Index. Die geeft aan of je gewicht gezond is ten opzichte van je lengte. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 tot 70 jaar. Je berekent je BMI door je gewicht te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Maar als je jouw gegevens hieronder invult doet de calculator dat lekker voor je.

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft voor de meeste mensen (op individuele verschillen na) een goede schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.


Hoe vul je jouw gegevens goed in?

Begin met je lengte op te meten, want vaak gokken we maar een getal. Voor je paspoort maakt dit wellicht niet veel uit, maar voor het berekenen van je BMI en je energiebehoefte maakt 5 centimeter wel verschil. Vul je gegevens dus goed in.

Met een simpele rolmaat en de hulp van een vriend is je lengte snel gemeten. 

Stel daarna je huidige gewicht vast: Weeg jezelf bij voorkeur ‘s ochtend voor het ontbijt en zonder kleding.


Nu ben jij, succes!

 


Wat zijn de gevolgen van over- en ondergewicht?

Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen en daarom is het beter om ze te voorkomen. Een gezonde leefstijl is daarbij erg belangrijk.

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

 

Voor wie geldt de BMI?

De BMI geeft een goede indruk of je een gezond gewicht hebt voor mensen van 2 tot 70 jaar. De BMI is vooral geschikt voor mensen met een normale bouw.

Het is een minder goede maat voor mensen die:

  • erg klein zijn of juist heel lang
  • een grote spiermassa hebben, bijvoorbeeld bodybuilders
  • zwanger zijn

Volwassenen met een afkomst van Zuid–Azië of uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara krijgen een ander advies. Dit heeft te maken met een andere lichaamsbouw en het risico op ziekte. Het is dan al verstandig om af te vallen bij een BMI hoger dan 23 in plaats van 25. Mogelijk geldt dit ook voor Nederlanders van Noord-Afrikaanse, Hindoestaanse en Creoolse afkomst.


Je taille is ook belangrijk!

Naast het gewicht is het voor je gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Een nadeel van de BMI is dat er geen rekening wordt gehouden met deze vetverdeling. We weten dat met name het vet in en rond je buik (visceraal vet) voor gezondheidsproblemen zorgt en niet zozeer het vet op de benen en heupen. Daardoor kunnen zelfs mensen met een ‘gezonde’ BMI een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Om die reden is het verstandig om de uitslag van je BMI te vergelijken met de omtrek van je taille. 


Hoe bepaal je jouw middelomtrek?

Meestal geven de BMI en de middelomtrek beide aan dat er sprake is van overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht. Als dat niet zo is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan.

Voor het meten van je taille heb je een meetlint nodig of een stuk touw en een rolmaat. Ga ontspannen rechtop staan, adem uit en meet de omtrek van het smalste deel van je buik, dus boven de heupen en onder de ribbenkast.

Leg het gemeten stukje touw langs de rolmaat en lees de centimeters af en vergelijk ze met de uitkomsten hieronder.


Vrouwen

68 cm= Ondergewicht

68-80 = Gezonde middelomtrek

80-88 = Overgewicht

88 cm = Obesitas

 

Mannen

< 79 cm= Ondergewicht

79-94 cm = Gezonde middelomtrek

94-102 = Overgewicht

>102 cm = Obesitas

Monique, ik wil gezond afvallen, wat nu?

Tip 1: Bereken je energiebehoefte

Wanneer je af wilt vallen is het belangrijkste om minder te eten dan je gebruikt aan energie op een dag. Wil jij weten hoeveel calorieën je mag eten op een dag als vrouw? Ga dan naar deze calculator en reken het snel uit.

Tip 2: Maak een plan

Maak je doelen duidelijk en haalbaar, anders heb je geen idee waar je mee bezig bent. Als je je maaltijden laat bepalen door de waan van de dag eet je vaak saai, niet echt lekker of erger ongezond. Laat je niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan. Hiervoor is het nodig om jezelf een beetje te leren kennen. Bedenk wat jouw valkuilen zijn en wapen jezelf tegen deze verkeerde gewoontes.

Tip 3: Eet vooral lekker vers en gevarieerd.

Om een gezond gewicht te krijgen heb je een eetpatroon nodig dat bij jou en je gezin past. Het is daarom belangrijk om je huidige gewoontes eens kritisch te bekijken. Ben je benieuwd hoe veel energie jij en je kinderen eigenlijk nodig hebben op een dag? Dan kun je dat hier eenvoudig uitrekenen.

Als je dat lastig vindt kan ik je helpen bij het invullen van jouw ideale leefstijl. Ik denk met je mee over gezonde aanpassingen in je voeding, slaap, beweging en mindset en hoe die aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren.

Ik heb daarvoor de SLANK methode en de Easy Maaltijdplanner ontwikkeld.

Dat zijn praktische tools waarmee je je eetpatroon en je leefstijl positief veranderd. Hier lees je er meer over.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Wil je lekkerder in je vel komen en ben je benieuwd of en hoe ik je kan helpen?

Stel je vragen aan me tijdens een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen wat je nodig hebt. Druk op de knop hieronder en maak nu een afspraak.

Wat vind je nog meer op deze website?

MAKKELIJKE RECEPTEN

Laat je inspireren door makkelijke gezonde recepten die het hele gezin lekker vind! Van heerlijke vegetarische recepten tot mijn favoriete pasta met Italiaanse worstjes. 

PERSOONLIJK ADVIES

Wil jij een persoonlijk voeding- en/of leefstijladvies, afvallen door een slanke mindset, meer energie of gewoon lekker en tevreden in je vel zitten?

Bekijk hier welke oplossing er het beste bij jou past.

GRATIS MAALTIJDPLANNER

Eet je vaak hetzelfde en loop je regelmatig doelloos door de supermarkt omdat je geen idee hebt wat je nu weer moet eten? Met deze tips is dat verleden tijd! 


Mo’s Favorieten!

Als eerste exclusieve tips en recepten ontvangen?

Wil jij ook elke 2 weken een gratis dosis gezonde inspiratie in je mailbox? Schrijf je dan nu in! 


@moniquelapperrewitjes
Volg mij op instagram!
Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique