Romige Pasta met Spinazie en Gorgonzola
Ik ben gek op volkorenbrood. Lekker stevig brood met een knapperige korst, liefst met zuurdesem in plaats van gist. Zaden erbij? Prima. Maar volkorenpasta Mwah…
Dat zei Sophie tegen me toen ik haar vertelde dat volkorenproducten echt gezonder zijn dan de witte variant. Het is een makkelijke manier om beter te eten. Alle beetjes tellen nou eenmaal mee en het eten van volkorenproducten levert (ten opzichte van ‘witte’ graanproducten) een lager risico op hartziekten en darmkanker en heeft bij diabetici type 2 minder bloedsuiker pieken tot gevolg.
Ik gaf haar een paar recepten mee om uit te proberen en na een paar dagen appte ze me. Die volkorenpasta valt mee. Eigenlijk, moet ik zeggen, is het best lekker. Al is met een goede saus haast alles lekker natuurlijk, maar het is echt een kwestie van wennen.
Ik eet zelf nog maar zelden witte pasta. Eigenlijk alleen bij romige sauzen met een zachte smaak. Bij sausen waar veel groenten, kruiden of stevige smaken in zitten van bijvoorbeeld spekjes past de smaak van volkoren gewoon prima.
Misschien toch maar eens proberen die volkorenpasta?
Maak hem bijvoorbeeld met deze lekkere saus van courgette, spinazie en gorgonzola.
Romige Pasta met Spinazie en Gorgonzola
Ingrediënten
- 300 gram verse spinazie
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 2 courgettes in blokjes
- scheutje witte wijn
- blaadjes van 5-7 takjes dragon fijngehakt
- 60 gram gorgonzola dolce
- 3 el sojaroom of crème frâiche
- nootmuskaat
- 200 gram volkoren fusilli
Bereiden:
- Was de spinazieblaadjes en slinger ze droog in de slacentrifuge.
- Verwarm een eetlepel olie in een ruime pan en roerbak de spinazie tot die is geslonken. Laat uitlekken in een vergiet. Knijp (na iets afkoelen) nog wat vocht eruit.
- Verhit 1 eetl. olie en fruit daarin ui en knoflook. Voeg de courgette toe en roerbak even mee. Doe er een scheutje wijn bij en de dragon, roer door en laat met deksel op de pan ca. 15 min. stoven.
- Roer dan de gorgonzola en de room erdoor, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng tot slot de spinazie erdoor.