fbpx
960x650 Een goed gevarieerd bord vul je zo_

10 simpele tips om gezond te eten

“Ik weet niet meer wat ik wel en wat ik niet kan eten.” Misschien hoor je jezelf wel terug in deze zin. Ik begrijp het. Soms zie je door de overvloed aan tegenstrijdige informatie door de bomen het bos niet meer. Wanneer het over voeding gaat lijkt iedereen er zijn eigen mening op na te houden. Maar wat kun jij er mee? Gelukkig is gezond eten niet zo ingewikkeld. Ik geef je 10 eenvoudige tips.

“Welkom in de verwarrende wereld van voeding” Dat zeg ik wel eens tegen mijn clienten, wanneer ze tijdens het kennismakingsgesprek verzuchten dat ze geen idee meer hebben wat nou wel of niet gezond is. Weet je wat het is? Gezond is maar relatief. Alles dat we eten en drinken is in meerdere mate gezond of ongezond. Het ligt er maar net aan hoe veel je ervan neemt.

Zo kun je geen 3 dagen zonder water, maar als je meer dan 10 liter op een dag drinkt ga je ook gewoon dood. Nu is dit een extreem voorbeeld maar die verhoudingen is wel waar het om gaat. Dat die niet altijd even duidelijk zijn, kom ik in de dagelijkse praktijk vaak tegen. Klanten als Vera die vrolijk elke dag een avocado at en dacht daar super gezond door te worden. Maar toen ik haar hele eetpatroon eens onder de loep nam, bleek dat ze door die avocado te veel vet binnenkreeg op de lange termijn en daardoor niet afviel.

Daar draait het allemaal om. Je kunt eigenlijk alles eten, maar wel in de juiste verhoudingen. Wanneer ik je tot in detail uit ga leggen wat die verhoudingen zijn, wordt dit een ingewikkeld verhaal. Bovendien zijn die verhoudingen voor ieder mens verschillend.

Omdat je hebt geklikt op een artikel met simpele tips om gezonder te eten is dat precies wat ik je ga geven. Plus onderaan de tips vind je een visueel voorbeeld van hoe dat eruit ziet op je bord.

Wanneer je dat voor ongeveer 80% van de tijd als uitgangspunt neemt en je eet daarnaast voor 20% dingen waar je erg van geniet maar die misschien iets minder voedzaam zijn, dan zit het met jouw gezonde voeding wel snor!

Hier komen de 10 tips om gezond te eten:

1. Consumeer zo veel mogelijk verse (of diepgevroren), enkelvoudige, licht bewerkte of onbewerkte producten. Eet zo weinig mogelijk bewerkte samengestelde (fabrieksmatige) voedingsmiddelen.

2. Drink water, thee en koffie met weinig of geen suiker. Vermijd suikerrijke dranken als frisdrank en vruchtensap.

3. Kies zo vaak mogelijk voor plantaardig. Maak groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten tot de basis van je maaltijden.

4. Eet zo gevarieerd mogelijk

5. Vul de helft van je bord met groenten en fruit en eet van de rest slechts beperkte hoeveelheden per dag.

6. Vervang rood vlees een paar keer per week door wit vlees, vis, noten en zaden.

7.Verminder geleidelijk je consumptie van dierlijke producten ten behoeve van een duurzame, diervriendelijke en gezondere wereld. Ook dierlijke producten dragen bij aan een goede gezondheid, maar we hebben er niet veel van nodig. Gebruik ze met mate.

8. Verminder geleidelijk je consumptie van suiker.

9. Gebruik geraffineerde gezonde olie als olijf- en raapzaadolie bij het koken, en koudgeperste olie over je salade of gegrilde groenten. Varieer met olie van zaden, noten en olijven. Gebruik roomboter en kokosolie met mate en vermijd palmolie en harde transvetten.

10. Geniet! Neem de tijd voor je maaltijden en kauw alles goed. Kook vooral zelf zodat je weet wat je en geniet van je eten in gezelschap van anderen.

Nou hoor ik je zggen. Ja die gezonde tips, die ken ik wel. Maar hoe ziet dat er nu in de praktijk uit? Om je daarmee te helpen heb ik het volgende voorbeeld voor je gemaakt. Je kunt hem uitprinten en bij je houden als je dat handig vindt. Ken je iemand die hier ook iets aan heeft? Dan kun je hem delen op Pinterest of toevoegen aan je tijdlijn op Facebook. Wellicht dat we zo de werled weer een beetje gezonder kunnen maken. ;.)

Wil je ook weten hoe normale gezonde porties eruit zien in het echt? Bekijk dan ook deze pagina: https://mindfoodhappiness.nl/wat-is-een-normale-gezonde-portie/

Veel plezier met de tips!

gezonde voeding, gezondheid, tips

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique