Chili con carne is dé klassieker die iedereen onder de knie hoort te krijgen. Met een paar heerlijke verse ingrediënten zet je een gezellig eenpansgerecht op tafel, en dat binnen een uur. Eerlijkheid gebied te zeggen dat hij lekkerder wordt wanneer je hem ruim een uurtje laat sudderen maar het hoeft niet. Zorg in ieder geval dat je alle kruiden op voorraad hebt, want dit ga je vast en zeker vaker maken!
Gang Diner
Keuken Stoofschotel
seizoen Herfst, Winter
Keuken Mexicaans
gratis-recepten Ja
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Servings 6
Calories
Author Monique Lapperre
Ingrediënten
olijfolie
2middelgrote uienfijngehakt
2teentjes knoflookfijngehakt
2middelgrote wortelsfijngehakt
2stengels bleekselderijfijngehakt
2rode paprika'sin grove stukken
1volle theelepel chilipoeder
1volle theelepel gemalen komijn
1volle theelepel kaneel
1blikkikkererwten van 400 guitgelekt
1blikrode kidneybonen van 400 guitgelekt
2blikken tomatenstukjes van 400 g
500gramrundergehakt van goede kwaliteit
1bosje bosje verse koriander
2eetlepelsbalsamicoazijn
400grambasmatirijst
voor erbij optioneel
500mlbiologische yoghurt
1avocado in blokjes
1limoen
Instructies
Zet de grootste braadpan die je hebt op matig hoog vuur. Giet er 2 flinke scheuten olijfolie in en doe er de gehakte groenten bij. Voeg het chilipoeder, de komijn, de kaneel en een snuf zout en peper toe. Laat 7 minuten bakken, terwijl je elke 30 seconden roert, tot de groenten zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.
Doe er dan de uitgelekte kikkererwten en kidneybonen, en de tomatenstukjes bij. Voeg het gehakt toe en steek de grootste klonten met een houten lepel stuk. Vul een van de lege blikjes met water en giet dat in de pan.
Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en zet ze zolang in de koelkast. Hak de gewassen steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Giet de balsamicoazijn erbij en voeg nog een flinke snuf zout en peper toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes pruttelen op laag vuur, met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanzet.
Kook intussen de rijst (zie het basisrecept voor luchtige rijst onderaan het recept).
Verdeel de rijst en chili over grote kommen of zet ze in grote pannen midden op tafel en laat ieder voor zichzelf opscheppen. Als je niet zo van rijst houdt, is chili con carne ook lekker met een stuk knapperig brood, een gepofte aardappel of couscous. Geef er een kommetje biologische yoghurt, blokjes avocado of guacamole en een paar partjes limoen bij en bestrooi de chili met korianderblaadjes. Ik maak er altijd graag een mooie groene salade bij met avocado.
BASISRECEPT VOOR LUCHTIGE RIJST
Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel de rijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken.
Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.