Ga terug
+ servings
champignonsaus
Afdrukken

Zelfgemaakte Champignonsaus - Makkelijk & Snel

Ik weet zeker dat je nooit meer een saus uit een pakje gaat eten nadat je deze versie hebt geproefd! Beetje overdreven misschien, maar ik weet wel zeker dat je deze veel lekkerder zult vinden. Bovendien is het echt heel simpel om te maken en heb je het in een paar minuten voor elkaar. Voor dit recept gebruik ik het liefst kastanjechampignons. Deze bevatten minder vocht dan de witte champignons waardoor ze een vollere smaak hebben. Bovendien zien ze erdoor de bruine kleur ook lekkerder uit vind ik en het oog wil ook wat. ;.)
Gang Sauzen, Dips en Smeersels
Keuken Hollandse pot, Internationaal
Trefwoord Champignons, Makkelijk, Snel klaar
seizoen Herfst
leden-recepten Beide
Keuken 200 - 300 Kcal.
gratis-recepten Ja
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 400 ml
calorieën
Auteur Monique Lapperre

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 250 gram champignons kastanje
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 100 ml melk
  • 200 ml runderbouillon

Instructies

  • Los een bouillonblokje op in 200 ml kokend water en zet klaar voor later.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
  • Neem een steelpan en laat daarin de boter smelten. Bak de ui, knoflook en champignons een paar minuten aan, totdat de champignons vocht beginnen af te geven.
  • Zet het vuur laag, voeg de bloem toe en blijf goed roeren. Laat de bloem ongeveer twee minuten mee verwarmen.
  • Voeg al roerend de melk toe. Zodra alle melk is opgenomen voeg je de runderbouillon toe.
  • Laat de saus goed doorkoken en kijk of de dikte naar wens is. Vind je de saus te dun? Dan laat je hem nog even doorkoken. Vind je de saus te dik, voeg dan nog wat runderbouillon toe.
  • Maak de saus op smaak met peper en zout.

Notities

Je kunt deze saus prima invriezen. Maak dus gerust een flinke pan en vries een aantal porties in. Zo heb je altijd ‘verse’ champignonsaus bij de hand. Hij is heerlijk bij kip of biefstuk, maar je kunt hem ook prima als basis voor een pastasaus gebruiken.
Strooi een eetlepel fijngehakte peterselie over de saus. Dan ziet ie er gelijk een stuk gezelliger uit.
Eet smakelijk!