fbpx
MindFoodHappiness 5 tips hoe je kind meer groenten eet tijdens de feestdagen

Met deze 5 leuke tips eet jouw kind ook gezond tijdens de feestdagen!

Tijdens de drukte van deze maanden wil gezond eten er nog wel eens bij inschieten. St Maarten, Sinterklaas en Kerstmis zijn nou eenmaal feestdagen en lekker eten en snoepen hoort erbij. Af en toe iets extra’s is natuurlijk helemaal prima!

Maar als jij het hele jaar je best doet om je kind zo gezond mogelijk te laten eten dan is het toch fijn om ervoor te zorgen dat je kind naast al die wat minder gezonde lekkernijen ook nog wat groenten en fruit binnenkrijgt.

Hoe doe je dat?

Met deze tips krijgen je kids op een leuke manier toch hun vitamines binnen. Kijk snel of er iets bij staat wat bij jouw gezin past:

Zijn deze tips ook bij jou een succes?  Schrijf dan “YESS!” als reactie onder dit bericht en deel jou creatie op Instagram en tag mij zodat ik je kan volgen.

Tip 1. Maak figuurtjes of gezichtjes van het eten

Soms moet je nou eenmaal iets meer fantasie gebruiken bij het serveren van eten aan je kinderen. Ook zij willen tijdens de feestdagen graag iets bijzonders maar worden vaak niet zo blij van al die vreemde nieuwe smaken. Met gewone ingrediënten tover je met een beetje inspanning al snel iets leuks en lekkers op tafel.

Maak bijvoorbeeld vormpjes of slierten van wortel of courgette en serveer die als spaghetti. Druk met een vormpje sterretjes uit boterhammen of komkommer of ga all the way en verzin hoe je een kerstboom, sneeuwpoppen of rendier kopjes kunt maken van verschillende groenten en fruit. Laat je inspireren door de voorbeelden hieronder.

Rendier snack selderij

Rendiersnack met bleekselderij

kerstboom van groenten

Frosty the Snowman
Frosty the snowman

Tip 2. Betrek je kind bij de voorbereidingen van de maaltijd.

Dit is sowieso een goede tip voor het hele jaar maar werkt tijdens de feestdagen ook. Kies samen met je kind uit wat ze willen eten en vertel dat ze ook iets uit de groenten moeten kiezen. Zoek bijvoorbeeld samen 3 gerechten uit die jij geschikt vindt en laat je kind daaruit kiezen.

Een lekkere tomatensoep met groenten is ook een goed idee. Maak er dan leuke sterren bij van bladerdeeg!

Kindersoep met sterretjes

Kindersoep met sterren

Schrijf dan samen de boodschappen op die je nodig hebt en laat je kind er tekeningen bij maken als hij daarvan houd. Samen boodschappen doen kan ook gezellig zijn. Laat je kind dan zelf de boodschappen van het lijstje zoeken.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken? De volgende boeken zijn op dit moment mijn favoriet om met mijn dochter uit te koken. Je kunt ze direct bestellen op Bol.com door op de lichtblauwe link te klikken.

De zilveren lepel kinderen

De zilveren lepel Kids Bol.com

Basic to brilliance kids

Basic to Brilliance Kids van Donna Hay.

Dit recept uit het Easy weekplan van gehaktballetjes met verstopte groenten is ook een aanrader! Serveer de balletjes apart in een mooi kommetje of kartonnen kerstdoosje.

Tip 3. Dek een aparte kindertafel

Kinderen eten beter wanneer het gezellig is aan tafel. Wanneer je meer kinderen te eten krijgt is het handig om een aparte kindertafel te maken die je dan helemaal in stijl kunt dekken. Zo hoeven de kinderen niet heel lang aan tafel te blijven zitten en dat is voor iedereen fijn. ;.)

Heb je maar 1 of 2 kinderen? Dan kan je er ook voor kiezen om alleen de kop van de tafel apart te versieren zodat de kinderen er helemaal bij horen maar toch hun eigen stukje hebben.

kersttafel kinderen

Vinden je kinderen het leuk om te knutselen? Dan kunnen ze helpen met het maken van de menukaarten of hun eigen placemat verzinnen. Maak bijvoorbeeld een collage van oude kerstkaarten. Kijk eens naar de voorbeelden hieronder.

Placemat van oude kerstkaarten

zelfplacemats maken kind kerst

Zelf placemats maken-kerst-kinderen

Tip 4. Samen koken

Dit geldt natuurlijk wel voor de iets grotere kinderen ook al kunnen de kleintjes best helpen met het wassen van de groenten, of de gesneden stukjes in een bakje doen. Zeker weten dat je kind zijn groenten opeet wanneer hij het zelf heeft klaargemaakt! Met dit keukenmes voelt je kind zich een echte chef in de keuken.

Ook leuk wanneer je nog leuke Sinterklaas cadeaus zoekt. ;.)

Kinder koksmes

Opinel koksmes met vingerbeschermer Bol.com

Tip 5. Maak een smoothie

Als je me wat beter kent weet je dat ik er de voorkeur aan geef om je groenten en fruit zo veel mogelijk puur te eten, dus in stukjes en niet als sap of puree omdat er dan waardevolle voedingsstoffen en vezels verloren gaan die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Maar ach, alle beetjes helpen en als het fruit eten er deze dagen een beetje bij in schiet kan een smoothie (het liefst met een beetje groenten) een snelle oplossing zijn.

Deze Kerst smoothie is iets meer werk maar gegarandeerd dat je kind hem te gek vind! Gebruik je bevroren bananen, dan ben je sneller klaar. Anders moet je het glas tussen de laagjes door even in de vriezer laten opstijven.

Kerst smootie voor kinderen

Ga naar het recept voor deze Kerst smoothie

Veel plezier gewenst met deze tips!

Hoe laat je jouw kind gezond eten tijdens de feestdagen?

Deel je creaties op instagram met de hashtag #mindfoodhappiness en tag mij www.instagram.com/moniquelapperrewitjes

Kerst, Kidsproof

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Hi, ????,

Heb je een vraag over een van de diensten of vergoedingen? Je stelt ze hier via WhatsApp. ????

Grtz Monique